7 namirnica koje izbacuju ČIST OTROV ako ih podgrijete

Vrlo često se desi da vam ostane malo jučerašnjeg ručka ili večere. Možda se neko nije pojavio na večeri ili ste precjenili svoj apetit. Roditelji su nas oduvijek učili da nikad ne bacamo hranu, a ponekad želimo da nam malo ukusnog obroka ostane i za sutra. Ipak, treba da znate da ne smijete sve namirnice čuvati u frižideru i podgrijavati u mikrotalasnoj ili na ringli šporeta, jer mogu postati toksične, piše “Fokuzz“…

 

Predstavljamo vam 7 namirnica koje ni po koju cijenu ne biste smjeli da podgrijete.
1. Riža

Tako je, pogrijana riža vas lahko može otrovati. Ako je čuvate na sobnoj temperaturi, u njoj se vrlo brzo razvijaju otrovne bakterije. Da biste izbjegli povraćanje ili dijareju, skuhanu rižu čuvajte u frižideru u zatvorenoj posudi. Ovakva, sigurna je za upotrebu ako je odmah podgrijete i pojedete.

2. Krompir

 

Ako kuhani krompir čuvate na sobnoj temperaturi, vrlo brzo se mogu razviti bakterije koje izazivaju trovanje hranom. Najbolje bi bilo da već pripremljeni krompir čuvate u frižideru. Kada budete željeli da ga pojedete, možete ga podgrijati u mikrovalnoj ili na ringli.

3. Luk, celer i cvekla

 

Ove namirnice vrlo često možete naći u supama i čorbama. Ipak, ako ih podgrijavate, mogu ispustiti određene toksine. Razlog za brigu su nitrati koji se u ovim namirnicama nalaze. Naročito je opasno ako ih podgrijavate više puta, tako da bi najbolje bilo da zagrijete samo onu količinu koju ćete sigurno pojesti.

4. Jaja

Bilo da su kuhana, pržena ili pečena, jaja nikako ne biste smjeli da podgrijavate. Kako su bogata proteinima, podgrijavanje može izmijeniti njihovu strukturu i izazavati ozbiljne probleme sa digestivnim traktom.

5. Piletina

Baš kao i jaja, i piletina je vrlo bogata proteinima. Ako je podgrijavate, može se desiti da dobijete bolove u stomaku, dijareju ili izazovete povraćanje. Ako zaista želite da pojedete ostatke, postarajte se da je dobro prokuhate, odnosno, da je grijete dovoljno dugo da i unutrašnjost bude topla. Ipak, možda bi bilo sigurnije da je pojedete hladnu u salati ili sendviču.

6. Ulja i masnoće

Mnoga ulja oksidiraju vrlo brzo, kao što su ulje od lješnika, oraha, ulje od koštica grožđa i avokada. Ako ih iskoristite ponovo za kuhanje ili pržanje, stvoriće se opasne trans masnoće. Tačnije, najbolje bi bilo da bilo koju vrstu masnoće ne koristite više puta, već da je bacite odmah nakon upotrebe.

7. Pečurke

Poteini u pečurkama mijenjaju svoju strukturu kada se ponovo zagrijavaju i mogu postati vrlo opasne. Takođe, nije preporučljivo ni čuvanje pečuraka na sobnoj temperaturi, jer mogu ispustiti toksine ukoliko ih ne čuvate na suhom i hladnom mjestu, kako je preporučeno. Najbolje bi bilo da pečurke konzumirate odmah po pripremi i da ih ne čuvate duže od jednog dana u frižideru.

Releated

ODLIČNI KRAŠULJCI

Sastojci200 g maslaca (ili margarina)20 dkg šećera4 kom jaja1 vrećica vanilin šećera50 dkg glatkog brašna1 vrećica praška za pecivo3 žlice čokolade u prahu20 dkg čokolade (nasjeckane na komadiće) Priprema1.Margarin i šećer miksati mikserom do pjene, dok se šećer ne razradi. 2.Nastaviti miksati i dodavati jedno po jedno jaje. 3.Dodati vanilin šećer. 4.Brašno i prašak za […]