Ako imate neki od ovih zdravstvenih problema, SVAKI DAN JEDITE ŠLJIVE I TABLETE MOŽETE BACITI

Ako se u potrazi za savršenim ljetnim međuoobrokom svakako posegnite za šljivama. Jedna su od onih namirnica koje možete ponijeti sa sobom na plažu ili tokom dužih ljetnih gradskih šetnji. A osim što su praktične za nošenje uokolo, kao i za konzumaciju, jako su važne u borbi protiv zatvora, odnosno konstipacije.

Ne samo da su izvrsne za našu probavu već imaju i diuretička svojstva. Prava su riznica antioksidansa, a kada vam kažemo da produljuju osjećaj sitosti sigurno će vam biti žao što ne jedete više ove hit ljetne namirnice.

Inače, kad smo već spomenuli antioksidanse, treba reći da se među antioksidansima koji se nalaze u šljivama nalazi i biljni pigment antocijanin, koji usput budi rečeno, šljivama daje crvenu i plavo-ljubičastu boju. U šljivama se nalaze i kvercetin te katehin koji pripadaju skupini flavonoida. Katehin je izrazito moćan antioksidans.

Antioksidansi su, kao što vjerojatno i sami znate, molekule koje mogu sanirati oštećenja uzrokovana štetnim slobodnim radikalima. Odnosno, da budemo jasniji, antioksidanasi su učinkoviti u prevenciji i terapiji degenerativnih bolesti današnjice poput kardiovaskularnih bolesti, karcinoma i dijabetesa.

Šljive su bogate i vitaminima pogotovo vitaminom C, ali i vitaminom B6, bakrom, vitaminom B2, vitaminom B3, vitaminom K, magnezijem, željezom, kalcijem i kalijem. Šljiva obiluje i vlaknima, a uz sve to, niskokalorično je voće.

K tome istraživanja pokazuju da konzumacija 12 šljiva na dan tijekom dva mjeseca, snižava razinu lošeg kolesterola LDL-a. Isto tako istraživanja govore da će se konzumacijom 12 suhih šljiva na dan, u tri mjeseca, znatno povećati markeri u krvi koji pokazuju povećanje gustoće kostiju.

Releated

KUHANJE I SPREMANJE PARADAJZA ZA ZIMU!!

Sastojciprijeko potrebnopo želji kg (80 kg ovaj put) paradajzaNIŠTA VIŠE vrlo poželjno1 što veći lonac (moj ima 49 l )velika kuhača1 dobar izvor jake vatre-plinski brener ili slboce/staklenke.. Pripremaparadajze operite..pa ga režite na komade pritom odstranjujući korijen/peteljku.. pomoć u ovom dijelu je dobrodošla..s nekom od “u našim krajevima zbilja jadnom i nikakvom ponudom” pasirki spasirajte […]

ZA ŠTA SU KORISNE ČIJA SJEMENKE I KAKO IH KORISTITI?

One su neprevaziđen proizvod u cilju smanjenja težine, moćan su izvor kalcijuma, omega-3 masnih kiselina i antioksidanata.Konzumirajući ove sjemenke izgledaćete mlađe, postaćete energičnije i osjećaćete se mnogo zdravije i vitalnije. Ako još niste imali dodira sa tako fenomenalnim proizvodom kao što su sjemenke čija, ovaj članak će vam pomoći da upoznate sve njegove prednosti. Samo […]