BOLEST MODERNOG DOBA: Evo kako na prirodan način spriječiti osteoporozu!

Osteoporoza je poremećaj gubitka koštane mase, a tipičan je za žene u postmenopauzi, te može uzrokovati frakture. Do bolesti dolazi kada osteoklasti napadaju i razgrađuju kost, a osteoblasti nisu u mogućnosti potpuno obnoviti kost, kao što je u normalnim okolnostima slučaj

Postoje dva osnovna oblika osteoporoze. Prvi oblik se javlja kod žena oko pedesete godine u menopauzi i posljedica je sniženja razine estrogena, ženskih spolnih hormona. Drugi oblik osteoporoze se javlja kod žena oko sedamdesete godine i to kao posljedica slabijeg metabolizma kalcija u starijoj dobi.

Osteporoza izaziva prijelome kostiju koji znatno narušavaju kvalitetu života samog bolesnika te izazivaju mnoge probleme sa zdravljem.

Danas gotovo svaka četvrta žena starija od šezdeset godina boluje od osteoporoze. Najveće šanse za dobivanje ove bolesti imaju žene koje su rano ušle u menopauzu ili su im kirurški uklonjeni jajnici. Od ostalih čimbenika koji pridonose obolijevanju, najčešće se spominju: nizak rast, anoreksija, pušenje, alkoholizam i neuravnotežen menstrualni ciklus. Od osteoporoze mogu oboljeti i muškarci, a najčešći je uzrok alkoholizam, no može je potaknuti i gubitak testosterona.

Da biste spriječili odnosno pravovremeno liječili osteoporozu, redovito posjećujte liječnika i obavljajte pretrage, osobito ako se nalazite u kritičnoj skupini ili netko u vašoj obitelji već boluje od te bolesti.

Na sreću, osteoporoza se može spriječiti usvajanjem nekih zdravih životnih navika, a danas se i sve uspješnije liječi lijekovima.
Neke od savjeta i životnih navika koje biste trebali usvojiti želite li smanjiti rizik za dobivanje osteoporoze, otkrivamo vam u nastavku…

Pripazite na prehranu

Zdrav način života, osobito prehrana vrlo može utjecati na to kakvu ćemo starost imati. Ukoliko se hranite kvalitetno te svom organizmu osiguravate sve važne nutrijente, mnogo su manje šanse da ćete imati problema s raznim bolestima, osobito osteoporozom, tijekom starosti. Namirnice koje obiluju kalcijem te zdravim masnoćama trebale bi biti neophodne u svakodnevnoj prehrani svake žene. Najbolji izvori kalcija su mlijeko, sir, jogurt, zeleno lisnato povrće, sardine, integralne žitarice i svježe cijeđeni voćni sokovi.

Osigurajte svom organizmu dovoljno D vitamina

Vitamin D vrlo je bitan za izgradnju kostiju te poboljšava apsporpciju kalcija. Boravak na Suncu potiče proizvodnju vitamina D u našem organizmu, stoga što više vremena provodite na otvorenom. Osim toga, vitamin D nalazi se i u nekim namirnicama kao što su jaja, jogurt i ribe. Također, možete uzimati dodatke prehrani koji sadrže taj vitamin.

Izbjegavajte kofein

Neka su istraživanja pokazala kako žene koje piju mnogo kave imaju veće za obolijevanje od osteoporoze. Stručnjaci tvrde da dnevno ne biste trebali uzimati više od 300 mg kofeina, odnosno ne biste smjeli popiti više od dvije šalice kave dnevno. Imajte na umu da se kofein ne nalazi samo u kavi, već i u drugim napicima i suplementima.

Počnite prakticirati jogu

Želite li zaštititi svoje kosti, započnite dan jogom i meditacijom. Joga sadrži mnoge vježbe istezanja koje doprinose zdravlju cjelokupnog organizma pa tako i kostiju. Joga pozitivno djeluje na gustoću kostiju a također poboljšava i ravnotežu pa su mnogo manje šanse da ćete negdje pasti i slomiti nešto. Imate li slabe kosti, odaberite laganiji tip joge ili upišite tečaj na kojem ćete vježbati pod vodstvom stručne osobe.

Pazite se ozljeda

S godinana naše kosti slabe pa su tijekom pada mnogo sklonije pucanju, a u najrizičniju skupinu spadaju žene u starijoj dobi. Iz tog razloga, pazite na sebe i poduzmite sve što je potrebno kako biste spriječili ozljedu. Nemojte hodati po mraku, pospremajte nered oko sebe, budite dodatno oprezni dok je vani led, itd.

Obratite pažnju na lijekove koje uzimate

Nažalost, mnogi lijekovi koje će vam liječnici propisati mogu imati negativan utjecaj na gustoću vaših kostiju. Osobito su opasni lijekovi za reumatoidni artritis i astmu. Prije uzimanja određenih lijekova svakako se posavjetujte s liječnikom i zamolite ga da vam objasni sve o štetnim učincima koje bi taj lijek mogao izazvati.

Obavite pretrage na vrijeme

Ako spadate u neku od rizičnih skupina za dobivanje osteoporoze, svakako redovite vršite preglede i pretrage kod liječnika kako biste se mogli pravovremeno liječiti. Osobito biste se trebali testirati ako često imate problema s prijelomima kostiju. Sve žene, bez obzira na to jesu li imali slomljene kosti ili, trebale bi se testirati nakon 65. godine života.

Održavajte zdravu tjelesnu težinu

Anoreksija je jedan od čimbenika koji pridonosi obolijevanju od osteoporoze stoga se pobrinite da imate zdravu tjelesnu težinu, ne samo radi sprečavanja osteoporoze, već i radi očuvanja zdravlja općenito. Imate li problema s poremećajem u prehrani, svakako se posavjetujte se liječnikom.

Usvojite grčki način prehrane

Omega-3 masne kiseline dobre su za zdravlje srca, ali i kostiju. Istraživanja provedena u Grčkoj pokazala su kako Grkinje, kojima je temelj mediteranska prehrana (puno ribe i maslinova ulja te minimalno crvenog mesa), imaju najmanje probleme s kostima.

Riješite se loših navika

Cigarete su još jedna loša navika koje biste se svakako trebali riješiti, osobito želite li izbjeći osteoporozu. Naime, istraživanja su pokazala kako nikotin i slobodni radikali nogu naškoditi osteoblastima, odnosno stanicama koje grade kosti. Dobra je vijest to što nikada nije kasno prestati jer su istraživanja pokazala kako čak i žene koje su prestale pušiti nakon 50-te godine života imaju bolju gustoću kostiju u usporedbi sa onima koje puše.

Vježbajte

Vjebanje će vam pomoći kod postizanja idealne tjelesne težine, ali će također i ojačati vaše kosti. Istraživanja su pokazala kako sportaši imaju veću gustoću kostiju u usporedbi s osobama koje se ne bave sportom. No ne morate biti profesionalni sportaš da biste izbjegli obolijevanje od osteoporoze, i umjerena će vam tjelovježba poput dizanja utega, trčanja ili brzog hodanja biti od velike pomoći.

(SB / Prevention.com)

Releated

ODLIČNI KRAŠULJCI

Sastojci200 g maslaca (ili margarina)20 dkg šećera4 kom jaja1 vrećica vanilin šećera50 dkg glatkog brašna1 vrećica praška za pecivo3 žlice čokolade u prahu20 dkg čokolade (nasjeckane na komadiće) Priprema1.Margarin i šećer miksati mikserom do pjene, dok se šećer ne razradi. 2.Nastaviti miksati i dodavati jedno po jedno jaje. 3.Dodati vanilin šećer. 4.Brašno i prašak za […]