DA PONOVO ZAMIRIŠE: Kako jednostavno očistiti nameštaj

desktop-1407458235-1

Miris i čistoća u kući najviše zavisi od čistoće prije svega tepiha, zavjesa, kao i mebl-štofa. Osvježiti i očistiti namjštaj od mebl-štofa možete i sami kod kuće na potpuno prirodni način.
Moj trosjed je od mebl-štofa svijetle boje i vremenom na mjestima sjedenja ili ležanja nastaju tamne fleke. Pošto sam već probala da očistim tepih sama (u čemu sam i uspjela), riješila sam da probam da odradim mali eksperiment i sa svojim ležajem. Eksperiment se završio uspješno, pa vam predstavljam recept ovog čisćenja.
Za čisćenje nameštaja od mebl-štofa biće vam potrebna samo soda bikarbona (nigdje bez nje), voda i raspršivač. Proceduru možete odraditi na dva načina:
Prvi način: 5 kašika sode bikarbone promješajte u pola litre tople vode, dobro promućkajte da se soda rastvori i naspite tečnost u raspršivač. Ovu tečnost poprskajte na problematična mjesta na nameštaju ili na cijelu površinu.
Drugi način: U raspršivač naspite toplu vodu, poprskajte namještaj, a odgore pospite sodom bikarbonom. Ovaj način je po meni praktičniji, jer kada sam pokušala prvi navedeni način, moj raspršivač se zagušio. Ne znam da li je do prskalice ili se možda soda nije potpuno rastvorila u vodi. Suština je ista za oba načina.
Poprskajte namještaj i ostavite da odstoji barem 2-3 sata, odnosno da se potpuno osuši. Nemojte kvasiti previše.

Releated

POMFRIT OD TIKVICA…Volim ih u svim varijantama, ali ove su mi naj,naj…

Sastojci1 tikvica1 šalica krušnih mrvica½ šalice sira parmezana1-2 jaja (ovisno o veličini)1 žličica origana1 žličica soliulje za prženjemalo brašna (za paniranje) PripremaTikvice operite pa im odrežite krajeve i narežite ih na štapiće (kao krumpir za pomfrit)jaje posebno istucite u jednoj posudi, a u drugoj izmješajte krušne mrvice, parmezan, origano i sol.Tikvice prvo uvaljajte u brašno, […]

LIJEČI SVE BOLESTI, OSIM SMRTI: Biljka Zapisana U Bibliji I Kuranu

Nigella sativa (poznata kao kim, crni kumin, čurokot ili kalinji) je jednogodišnja biljka iz porodice Ranunculaceae.……Poznata po svom plodu – crnom sjemenu koje se zove crni kumin (nemojte ga zamijeniti sa kuminom, Cumunum cyminum, koji možete pronaći skoro u svakoj trgovini).….Crni kim………. Jedna je od najpoznatijih biljaka u istoriji medicine. U drevnom Egiptu su ga […]