DIREKTOR GODINE: Na radnike gleda kao na drago kamenje! Radnici su dobijali i 13. 14. i 15. platu…

Nebojša Matić iz Srbije je nesvakidašnji poslodavac i biznismen, a sudeći po onome što radnicima daje i što od njih dobija, i jedan od najboljih direktora. Posao je počeo devedesetih u očevoj garaži u Lajkovcu, a danas njegova kompanija “Mikroelektronika” izvozi u više od 140 zemalja širom svijeta.

 

Za ovakve rezultate Matić najviše zahvaljuje svojim radnicima. Na njih ukupno 86 gleda kao na drago kamenje i ljude koji su u njemu probudili najbolje.

 

“Ova firma je dobra jer dobri ljudi rade u njoj. Možeš biti vlasnik i direktor koliko hoćeš, ali si nula bez sposobnih i marljivih ljudi. Suština je u druženju. Prvi čovjek firme mora da brine o svojim zaposlenima. Ja moje i volim, zajedno radimo, smijemo se, družimo, pecamo, jer ako su oni zadovoljni, posao ide naprijed. A kad imaju problem, rješenje je komunikacija, ne novac, jer motivacija se postiže samo pričom. Zaključio sam i da je svako od nas lud tri dana u pola godine i da ga tada ne treba dirati”, priča Matić, koji je 2012. dobio priznanje “Blic preduzetnik”.

 

U “Mikroelektronici“, koja se bavi proizvodnjom alata za mikrokontrolere koji se nalaze u telefonima, automobilima, frižiderima, doskora je četiri puta godišnje dijelio bonuse. Radnici su dobijali i 13, 14. i 15. platu.

“Sada sam to promijenio u povišicu. Godišnje plata raste i do 100 posto. Odlučio sam i da ih “natjeram” da imaju po troje, četvoro djece. Obećao sam da ću im mjesečno davati po 200 eura za treću i po 400 eura za četvrtu bebu. Nije to veliki trošak, djeca su najbolja stvar. Ja imam kćerku, a moja žena se često našali kako sam umio da napravim mnogo toga, ali ne i drugo dijete”, kaže Matić.

 

Za dobre ljude se lako vezuje. Djevojka kod koje je godinama kupovao kafu došla je da kuha kafu i u “Mikroelektronici“. Danas je Matić školuje za knjigovođu, a na pitanje nove koleginice Milice šta će da popije, kaže: “Kafu ako te ne mrzi da je napraviš”.

Releated

LIJEP IZGLED JOŠ LJEPŠI UKUS – Karpati !

Sastojci kora:2 dcl vodeprstohvat soli125 grama maslacašolja od 2 dcl brašna5 jajaKrema 1:1 l mlijeka3 pudinga od vaniliješolja od 2 dcl šećera250 grama maslacaKrema 2: 500 ml vrhnja za šlagVoćna krema:jagodemalineborovnicemalo šećera2 kašike gustinaPriprema kore:Stavite vodu sa malo soli i maslaca da prokuha, dodajte brašno i stalno miješajte da se nestvore grudvice. Kad se tijesto […]