DOBRO PAZITE ŠTA JEDETE Koje Od Ova Tri Žumanceta Vam Izgleda Normalno? Nije Svejedno…

Boja žumanceta mnogo otkriva o kokoši i njenom zdravstvenom stanju. A za većinu jaja na našem stolu, dijagnoza baš i nije idealna.

 

Većina nesilica čitav život ne vidi sunca, zatvorene su 24 sata na dan u kavezu. Niti “domaća proizvodnja” ne garantira da je kokica slobodno zobala zrnevlje po dvorištu. Želite li biti sigurni, pogledajte žumanjak.

Većina jaja kupljenih u prodavnici izgleda poput žumanjka u sredini – tanki, svijetložuti žumance otkriva ne baš zdravu ishranu kokoši, piše distractify.com.dim

Iako izgleda neobično, gusti tamnonarančasti žumance je itekako poželjan.

“Kokoši iz slobodnog uzgoja imaju priliku jesti hranu s pigmentom, a taj pigment prenose na žumanjak”, objašnjava dr. Hilary Shallo Thesmar, direktorica Zavoda za sigurnost i hranjivost jaja.

Omjer makronutrijenata ( masti i bjelančevina) istu u svim jajima bez obzira na boju, tamniji žumanjak često je znak ksantofila i omega 3 masnih kiselina. Ksantofili, blagotvorni za cirkulaciju, kokoš pojede s lisnatim povrćem poput špinata i kelja, a omega 3 masne kiseline s lanom.

U konačnici, jedući jaja iz slobodnog uzgoja čovjek dobiva više vitamina A,D i E i to u obliku u kojem ga najlakše iskoristi.

Osim toga, zdravo jaje bogatije je i beta-karotenom i omega 3 masnim kiselinama.

Releated

ODLIČNI KRAŠULJCI

Sastojci200 g maslaca (ili margarina)20 dkg šećera4 kom jaja1 vrećica vanilin šećera50 dkg glatkog brašna1 vrećica praška za pecivo3 žlice čokolade u prahu20 dkg čokolade (nasjeckane na komadiće) Priprema1.Margarin i šećer miksati mikserom do pjene, dok se šećer ne razradi. 2.Nastaviti miksati i dodavati jedno po jedno jaje. 3.Dodati vanilin šećer. 4.Brašno i prašak za […]