DOMAĆI GUSTI JOGURT ZA SAMO ZA 30 MINUTA

Kako napraviti domaći gusti jogurt? Jogurt često koristim za juhe i druga jela,te ga svake sedmice pravim sama. Takođe mi ga je i doktor preporučio,pa ga tako spremljenog dajem sinu već od njegovog 7. mjeseca starosti.

 

Kratko rečeno,ovaj jogurt je kod nas klasika. Znam da ima već recepata za jogurt na stranici, ali nema objašnjenja kako napraviti veoma gust jogurt,kojeg ako stavite u neki galon možete naopačke okrenuti a on će idalje stojati čvrst.

Sastojci:

2,5l mlijeka (ako pravite za bebu koristite dnevno,pasterizovano mlijeko)

1 kašika jogurta (ja sam uzela od prethodnog jogurta što sam pravila a vi možete koristiti Bio-gusti jogurt ili neki drugi jogurt koji je baš čvrst.)

Priprema:Unutrašnjost šerpe isperite sa vodom te u nju dodajte mlijeko. Na dno šerpe stavite mali tanjirić od fildžana ili neke šoljice. To će pomoći da vam mlijeko ne izleti napolje. Zatim kuhamo na jakoj vatri. Mlijeko pažljivo pratite. Potrebno je da za jedan prst ispari. Kuhajte jos 10-tak minuta. Mlijeko što duže kuhate ono će biti gušće. Kada se dovoljno kuhalo i opalo za jedan prst,mlijeko istresamo u galone ili neke druge staklene/zemljane posude. Odnesite galone u neku prostoriju sobne temperature (to uradite prije dodavanja jogurta jer kada dodate jogurt mlijeko treba da miruje). Rasporedite galone na neki peškir/ručnik,tako neće izgubiti toplotu. Pustite mlijeko da malo ohladi. Pravo vrijeme za dodavanje jogurta je onda kada umočite prst tačno u sredinu posude i brojite do 10. Ako poslije broja 7 počinjete da osjećate vrelinu mlijeka,onda je pravo vrijeme. Ako brojući do 10 ne možete da izdržite i previše vam je

vrelo,sačekajte još malo. Ali pazite,mlijeko ne smije da bude mlako. Kada mlijeko stekne idealnu toplotu,oduzmite mu 1 kašiku mlijeka. Pomiješajte ga sa jogurtom (uzmite jednu kašiku jogurta sa gustog dijela,ne smije biti voden) u jednoj posudici a zatim istresite u mlijeko miješajući 2-3 minute. Ako ste mlijeko rasporedili u više posudica dodajte u svaku po jednu kašičicu smjese. Na mlijeko stavite cjedaljku/đevđir i umotajte mlijeko stolnjakom ili peškirom tako da odozgo ostane otvoreno (kao na slici ispod). To radimo

da para može izaći napolje jer u suprotnom pokvasiti će nam jogurt. Uzmemo još jedan peškir i s njim prekrijemo cijeli jogurt. Znači jedan peškir ide ispod jogurta,jedan oko jogurta i jedan koji će prekriti cijeli jogurt. Ja jogurt napravim uveče u 12 i ujutro u 8 ga stavim u frižider. Kada jogurt provede jedan dan i jednu noć u frižideru,dobiti ćete odličan,veoma gust domaći jogurt zbog kojeg ćete prestati uzimati gotovi i s kojim ćete moći napraviti razne juhe i preljeve za jela. A vaše bebice će se oduševiti baš kao i moj sin kojem je jogurt najdraži obrok.

Posluživanje:

Kada se mlijeko bude hladilo uhvatiti će se odozgo kajmak. Ja ga uvijek skinem jer ga mi ne volimo. A vi ako želite možete ga ostaviti,ali pri dodavanju jogurta polahko ga malo odmaknite da jogurt možete fino umiješati u mlijeko.

Releated

ODLIČNI KRAŠULJCI

Sastojci200 g maslaca (ili margarina)20 dkg šećera4 kom jaja1 vrećica vanilin šećera50 dkg glatkog brašna1 vrećica praška za pecivo3 žlice čokolade u prahu20 dkg čokolade (nasjeckane na komadiće) Priprema1.Margarin i šećer miksati mikserom do pjene, dok se šećer ne razradi. 2.Nastaviti miksati i dodavati jedno po jedno jaje. 3.Dodati vanilin šećer. 4.Brašno i prašak za […]