Evo NA KOJOJ PODLOZI KORONA VIRUS NAJDUŽE OPSTAJE? Odgovor će mnoge zabrinuti!

O posljednjim naučnim saznanjima vezanim za novi korona virus, načinu njegovog prenošenja i mjerama zaštite, za Al Jazeeru Balkans govorila je virusolog Ana Banko.
“Ono što većina svakako već sada zna jeste kako se korona virus najlakše i najbrže prenosi sa osobe na osobu, a to su kašljanje, kihanje, glasniji govor, kada se virisu širi kapljičnim putem”, objasnila je Banko.

“U zraku korona virus opstaje oko tri sata, na bakru oko četiri sata, a na papiru i kartonu čak 24 sata”.
Ono što je svakako zabrinjavajuće jeste da, prema dosadašnjim saznanjima korona virus najduže živi na plastici i nehrđajućem čeliku, čak dva do tri dana. To nas navodi na zaključak da su i mobilni telefoni, koji su mahom od plastike, idealna podloga za “preživaljavanje” korona virusa.
Ono što još ne znamo, kaže Banko, da li je ta količina koja se zadrži primjerice na kartonu 24 sata dovoljna da nas zarazi.

Najopasnija stvar kod korona virusa je što prenosilac nerijetko ne zna da ga ima, nema simptome, ali zarazi ljude oko sebe.
“Jedna zaražena osoba korona virusom otprilike zarazi u prosjeku 2 ili 2,5 osoba, to je više nego kod virusa gripa, čija je mogućnost prenošenja na oko 1,5 pa možda čak i manje osoba. Ali, i dalje je prenosivost korona virusa puno manja, recimo, nego kod malih boginja, jer zaražena osoba tim virusom zarazi čak 15 drugih”, kazala je između ostalog Banko.

Releated

BOLJE SIGURNO NISTE PROBALI, FANTASTIČNA IDEJA ZA DORUČAK

SASTOJCI:5-6 kom palačinka slanihza nadjev:30 dag svježeg sira2-3 žlice vrhnja 2 jaja1 zelena paprikana vrh noža kurkumeza preljev:15 -20 dag sira Gauda3 dl vrhnja PRIPREMA:Ispeći klasične palačinke ali – slane. Izmiješati sir sa vrhnjem i jajima te začiniti solju.Papriku narezati na male kockice. Smjesi sira, vrhnja i jaja dodati narezanu papriku i kurkumu pa sve […]

KREMASTE ČOKOLADNE KOCKE: KOLAČ KOJI SE TOPI U USTIMA

SASTOJCI:Biskvit:3 jaja,150 g šećera,50 ml ulja,100 ml mlijeka,100 g čokolade,70 g brašna,1 prašak za pecivo,100 g mljevenih lješnjaka Krema:400 ml mlijeka,1 puding od čokolade,60 g šećera,100 g čokolade,50 ml jake crne kafe,250 g maslacaGlazura:20 g maslaca,100 g čokolade PRIPREMA:Biskvit:Jaja i šećer pjenasto izmiješajte mikserom, dodajte ulje, mlijeko, otopljenu čokoladu, brašno pomiješano s praškom za pecivo […]