Grad u kome je plata 3.200 eura, kirija 15 eura, kriminala nema, a policija ne postoji!

Marinaleda je gradić u Andaluziji na jugu Španije koji na površini od 25 kilometara kvadratnih broji oko 2.700 stanovnika.

 

Stanovnici Marinalede ne boje se da izraze svoja politička uvjerenja. Umjesto bleštavih reklama i brendova – ulična umjetnost u obliku grafita i murala sa porukama podrške i solidarnosti sa zemljama poput Kube i Venecuele. Ulice nose nazive slavnih boraca za radnička prava kao što su Federiko Garsija Lorka i Pablo Neruda.

Dok se ostatak Španije bori sa domaćom oligarhijom i stranim bankama koje su preuzele zemlju, odluke u ovom gradiću donose se direktno demokratskim putem na nedeljnim sastancima koje obično posećuje oko 300-400 ljudi.

Dok je nezaposlenost u Španiji 27 odsto, u Marinaledi je ostvarena gotovo puna zaposlenost.

Navala za useljenjem je tolika da je uvedena lista čekanja – a čeka se i po dve godine.

Do sada je izgrađeno oko 350 kuća, a u naredne dvije godine trebalo bi da se izgradi oko još 250.

Prosječna mjesečna plata za zaposlene iznosi 3.200 eura mesečno. Možda vam se ne čini puno, ali kad se pogleda cijena stanovanja koja kod njih iznosi 15 eura mjesečno, jasno je da se sa takvom platom može sasvim pristojno živjeti.

Grad stanovnicima omogućava pristup besplatnom internetu. Fascinantan je i sportski sadržaj u ovom gradu sa jedva 2.000 stanovnika – dva fudbalska terena, košarkaški teren, teren za tenis, skvoš i odbojku, bazen. Svi su oni besplatno na raspolaganju stanovnicima (osim bazena za koji se plaća godišnja karta).

Marinaleda ima i svoju crkvu, ali je učestvovanje u crkvenim aktivnostima veoma slabo.

U ovom gradu ljudi sami sebi grade kuće, a jedan od njih je i David Gonzalez Molina.

Nakon što je najmanje dijve godine proveo kao registrovani građanin Marinalede, od lokalnih vlasti dobija materijal potreban za izgradnju kuće, a tek nakon što je izgradi, počeće da plaća 15 eura mesečno toj istoj vladi kako bi se refundirali troškovi korišćenog materijala.

Naravno, budući da ne znaju svi da grade kuću, vlasti u pomoć šalju profesionalne građevinare i arhitekte koji pomažu u izgradnji. Kuće se ne mogu prodati, čime se sprečava mogućnost da se tako profitira.

Jednom mjesečno u gradu se obeležava tzv. “crvena nedelja”, kada neko na plenumu iznese ideju o tome kako bi grad mogao postati još bolji ili ljepši. Ukoliko ideja bude prihvaćena, volonteri obave taj posao. Nekad se radi o čišćenju ulica ili popravkama na kućama.

Grad ima i svoju televiziju i radio-kanale, a nedavno je gošća u studiju bila i ćerka Čea Gevare. Policija ovde ne postoji.

– Prema španskom zakonu, mi bismo, prema broju stanovnika, trebalo da imamo između četiri i sedam policajaca. Ali mi ih ne želimo ovde. Jer baš zato što se sve zasniva na dobrovoljnoj bazi, jer se zajedno borimo i zajedno krojimo naše živote, postoji vrlo visok stepen koegzistencije – objašnjava gradonačelnik.

Releated

Kocke S Višnjama I Kremom Od Vanilije

SastojciBISKVIT X2:3 bjelanjka70g. šećera1/2 vrećice bourbon van.šećerakorica od pola manjeg limuna30ml. ulja20ml. vode60g. brašna20g. gustina1 žličica praška za pecivoKREMA OD VANILIJE:700ml. mlijeka100g. šećera6 žumanjaka2 vrećice pudinga od vanilije2 vrećice vanilin šećera1 žlica gustina150g. bijele čokolade150g. maslaca ili margarina1 velika žlica milerama ili kis.vrhnjaNADJEV OD VIŠANJA:250g. ocijeđenih višanja iz kompotasok od višanja iz kompota(da bude 500ml.tekućine)5-6 […]

Lešnik Štanglice

SastojciKora4 belancetaprstohvat soli80 g secera20 g brasna80 g pecenih, mlevenih lesnikaFil8 zumanaca120 g secera50 g brasna170 g mleka90 g cokolade za kuvanje110 g puteraOstalo30-ak g pecenih, mlevenih lesnika Priprema1.U belanca dodati prstohvat soli i dobro umutiti. Polako dadavati secer i dalje mutite dok ne dobijete cvrst sneg. Iskljuciti mikser. Lagano dodati mlevene, pecene lesnike i […]