Kako odgajiti ananas u saksiji: unesite egzotiku u vaš dom

 

 

ananas-e1449065103410-1Jeste li ikad razmišljali o tome da u svom domu posadite ni manje ni više tropsko voće kao što je ananas?
To je mnogo jednostavnije nego što vi možda milsite. Ananas možete uzgojiti kao sobnu biljku od vrha svežega ploda.

Da biste posadili ananas nije vam potrebno neko posebno seme, treba vam samo obični ananas koji ste kupili u prodavnici i da pratite sledeća uputstva:

Kad ste kupili ananas i doneli ga kući, otkinite zeleni vrhi i to tako da ga jednostavno okrenete rukom. Nakon toga nožem odrežite mesnati deo i skinite prvi sloj malih smeđkastih listova koji se nalaze pri samom dnu.

Zatim skinite i prvi sloj manjih zelenih listova sve dok vam se ne pojavi smeđe suvo korenje. Ogulite još jedan sloj listova da bude vidljivo što više korenčića.
Nakon toga ananas stavite u čašu vode, ali da u vodi bude samo vrh.
Čašu postavite na prozor gde dopire dosta sunčeve svetlosti i čekajte da se pojave klice što bi trebalo da potraje nekoliko nedelja. Ako bude potrebno skinite još koji sloj zelenih listova u međuveremnu.
Sačekajte dok se pojave prve klice.
Kad su se pojavile klice, ananas posadite u saksiju sa zemljom.
Saksiju stavite na dobro osunčano mesto i zalivajte otprilike jednom nedeljno. Ako vidite da je zemlja jako suva, zalivajte i češće.
Treba da znate da će možda proći dosta vremena (godina, dve) dok uberete svoj prvi plod koji neće biti ni blizu veličine onoga koji kupujete u prodavnici, ali koji će biti mnogo ukusnije od kupovnog.
A do tada ćete imati divnu ukrasnu biljku u svom domu.

Releated

ODLIČNI KRAŠULJCI

Sastojci200 g maslaca (ili margarina)20 dkg šećera4 kom jaja1 vrećica vanilin šećera50 dkg glatkog brašna1 vrećica praška za pecivo3 žlice čokolade u prahu20 dkg čokolade (nasjeckane na komadiće) Priprema1.Margarin i šećer miksati mikserom do pjene, dok se šećer ne razradi. 2.Nastaviti miksati i dodavati jedno po jedno jaje. 3.Dodati vanilin šećer. 4.Brašno i prašak za […]