Kako se riješiti bola uzrokovanog nepravilnim ili predugim sjedenjem!

Osam do deset ljudi ima jednu ili više epizoda bola u gornjem ili donjem dijelu leđa tokom života, a većini su ti problemi uzrokovani predugim sjedenjem na poslu.

 

Za portal Klix.ba je govorila primarijus dr. Emina Turkić, specijalistica fizikalne medicine i rehabilitacije, koja je dala nekoliko savjeta kako se riješiti ovog bola.

“Gornji dio vratne kičme ili cervikalni bolni sindrom predstavlja skup simptoma koji se manifestuje bolom u vratnom segmentu, rameno-lopatičnoj regiji, ali i osjećajem zatezanja, napetosti te ograničenih pokreta vratnog segmenta kičme”, započela je Turkić.

Ona dodaje da se bol u donjem dijelu kičme naziva lumbalni sindrom i manifestuje se oštrim bolom u donjem segmentu uz širenje prema gluteusu i nozi, a nazivamo ga ishialgija.

Smatra se da nespecifičan bol u donjem dijelu leđa može biti uzrok prenaprezanja, istezanja ili dugotrajnog sjedenja u jednom položaju. Ovi bolovi su najčešći uzrok bolovanja i posjete ljekarima, a troškovi liječenja su veliki za ovaj vid bolesti”, rekla je.

Ona savjetuje da osobe koje sjede u kancelariji od osam do deset sati rade vježbe za cervikalni dio kičme, odnosno istezanje.

 

“Kod bola u torakalnom ili u lumbalnom dijelu potrebna je adekvatna ergometrijska stolica, a u slučaju da nemate takvu napravite adekvatnu potporu leđima u vidu valjkastog jastučića ili peškira”, kaže Turkić.

Turkić naglašava da je dobra prevencija protiv bolova ustajanje sa stolice svakih sat ili sat i po te istezanje pored stola. Istu stvar predlaže ukoliko je riječ o dugoj vožnji te savjetuje lagane šetnje na pauzama. Ukoliko ste u kući, probajte nekoliko vježbi za oporavljanje i istezanje leđa.

“Za radno mjesto se preporučuje ergometrijska stolica ili pilates lopta. Također je bitno jednom mjesečno uraditi medicinsku masažu radi bolje prokrvljenosti i moja je preporuka minimalno jednom sedmično ići na plivanje”, zaključila je Turkić.

(Klix.ba)

Releated

HURMAŠICE.. TOPE SE U USTIMA

SASTOJCI:2 čaše (od 2dcl) ulja1 čaša vode700 gr glatkog brašna1 kesica praška za pecivo 2 čaše(od 2 dcl) šećera1,5 čaša vode2 kriške limunakesica vanilije PRIPREMA:U posudu staviti ulje i vodu, staviti na vatru da proključa pa dodati polako brašno i prašak za pecivo, neprestano mešajući. Skinuti sa vatre i dobro izmešati.Nakon 20godina mučenja sa glavoboljama […]

PITA SA TIKVICAMA…Preporucujem da isprobate jer je zaista odlicna..

Sastojcioko 800 gr mekoga brasnakasika solikasika maslinova uljatople vode po potrebiza nadjev1 kg mladih tikvica3 kom jajakasika soli2-3 kasike kisele pavlakecrni biber na vrh nozabeli biber na vrh nozai jos120 gr masla120 ml ulja PripremaU prosijano brasno dodajte kasiku soli i kasiku maslinova ulja pa dodajte postepeno mlaku vodu i zamesite meko testo..Podelite u dve […]