KAKO UZGAJATI LIMUNOVO DRVO U ŠOLJI.

Uzgajanje limuna iz koštice je jako zanimljivo naročito djeci, koja poslije popijene limunade mogu da prate razvoj biljke i da s njom rastu. Iako limun počinje da cvijeta kao vrlo mlada biljka, plodove će donijeti tek poslije nekoliko godina

A da li ste znali da u svojoj šolji možete posaditi pravo limunovo drvo

Za to će vam biti dovoljna samo zemlja i koštice:

Izaberite najveća sjemena limuna ili grejpa. Očistite ih od spoljne kožice.

qqiC4sF5p4U

Prelijte vodom i ostavite tako na 6-7 dana, vodu mjenjajte svaki dan.

tLtmWfpmOuE

Kod potapanja, sjemena se prekrivaju želatinoznom kožicom, to je normalno.

Na dno šolje stavite nekoliko kamenčića da se stvori drenaža, poslije napunite šolju vlažnom zemljom.

Sjemena se stavljaju u zemlju šiljastim krajem na dole, ostavljajući između njih prostor oko 5 mm.

ZES7jonGsJk

Nakon toga, sjemena se prekrivaju krupnim pjeskom ili šljunkom.

c50QGELPAGc

Ne zaboravljajte prskati površinu vodom 2-3 dana. Možete poklopiti šolju najlonskom kesom ili folijom, stvarajući tako efekat plastenika.

Nastavite da prskate vodom jednom u dva dana, da potpomognete njihov rast.

Za 7-8 dana treba da se pojave prvi izdanci.

Hd3ivG8Zdxoov

Ako se pojavilo mnogo izdanaka, možete ih pažljivo presaditi u drugu posudu. Tako im neće biti tjesno.

8LmVL3q3laUovvv1

Poslije 3-5 mjeseci, kada sadnice porastu, treba odabrati najljepše i najjače, i presaditi ih u pojedinačne saksije većeg prečnika. Sastav zemljišta treba da ostane isti.

MsBtX2sO3HgJOX

Ipak, nemojte očekivati da će drveće roditi ako ga ne kalemite, ali uz dobru negu može da postane veoma lijepa i raskošna sobna biljka.

Limun voli da se tušira. Leti ga treba zalivati, đubriti hranivom za citruse i po mogućnosti izneti na vazduh. Ko ima baštu, može ga zajedno sa saksijom ukopati na sunčano mesto.

Zimi limun voli svijetle i svježe prostorije, naravno, bez mraza. Zalivajte ga zimi umjereno, tek da se zemlja sasvim ne suši. Ako dio lišća opadne, ne treba se brinuti, to je normalno. U proljeće ga orežite, a za vrlo kratko vrijeme izrašće nove grančice i obrazovaće se lijepa žbunasta kruna.

Releated

LIJEČI SVE BOLESTI, OSIM SMRTI: Biljka Zapisana U Bibliji I Kuranu

Nigella sativa (poznata kao kim, crni kumin, čurokot ili kalinji) je jednogodišnja biljka iz porodice Ranunculaceae.……Poznata po svom plodu – crnom sjemenu koje se zove crni kumin (nemojte ga zamijeniti sa kuminom, Cumunum cyminum, koji možete pronaći skoro u svakoj trgovini).….Crni kim………. Jedna je od najpoznatijih biljaka u istoriji medicine. U drevnom Egiptu su ga […]

Utrljati Na Bilo Koji Ožiljak, Bore Ili Mrlje Na Vašoj Koži I Gledajte Kako Sve Nestaje U Samo Nekoliko Minuta

Glavni sastojak ovog nevjerojatnog rješenja je med, slatki prirodni nektar proizveden od strane pčela koji će poticati protok u vašoj koži i poboljšati vašu kožu, osim raznih drugih zdravstvenih prednosti koje mogu poboljšati opće zdravlje. Maska za lice može se koristiti protiv akni, fleka i ožiljaka na licu i može se lako pripremiti. Evo kako: […]