KOMŠIJA NIJE IMAO OBIČAJ DA ZAKLJUČAVA VRATA KADA BI NEGDE IZAŠAO. BILO JE TO U VREME KADA….

38702iKomšija nije imao običaj da zaključava vrata kada bi negde izašao. Bilo je to u vreme kada moja porodica nije imala fiksni telefon, a mobilnih još nije bilo. Komšija je imao i ostavljao je vrata otključana da bismo brat i ja, kada bi tata i mama bili na poslu, ako je nešto hitno, mogli da ih pozovemo. Naravno, mene je dečja radoznalost terala da se, kada komšija nije bio tu, ušunjavam u njegovu kuću i da zavirujem u svaki njen ćošak.
U njoj je bio jedan kredenac, koji je bio zaključan.

Znao sam da je ključ od tog kredenca morao biti negde u kući. I našao sam ga u jednoj fioci. Probah da otključam kredenac. Hoće. U kredencu je uz mnogo drugih stvari bio i jedan špil karata, stari. Ukrao sam ga, zaključao kredenac, vratio ključ u fioku i otišao da se igram sa kartama. Špil mi je bio zanimljiv nekoliko dana, a u međuvremenu je komšija vidio da mu špila nema i došao, kad sam bio sam kod kuće, da me pita da ga ja nisam uzeo. Rekao sam da nisam.

On je ljutito rekao: “Dobro!” I izašao. Uplašio sam se da će nešto reći mojim roditeljima, pa sam karte, koje sam do tada držao u svojoj fioci, među knjigama, brzo dograbio, istrčao napolje, pa iza kuće. Tamo je bila septička jama. Brzo sam podigao lim kojim je bila prekrivena i u nju bacio špil. Kasnije sam saznao da je komšiji taj špil bio uspomena na pokojnog oca.

Releated

POMFRIT OD TIKVICA…Volim ih u svim varijantama, ali ove su mi naj,naj…

Sastojci1 tikvica1 šalica krušnih mrvica½ šalice sira parmezana1-2 jaja (ovisno o veličini)1 žličica origana1 žličica soliulje za prženjemalo brašna (za paniranje) PripremaTikvice operite pa im odrežite krajeve i narežite ih na štapiće (kao krumpir za pomfrit)jaje posebno istucite u jednoj posudi, a u drugoj izmješajte krušne mrvice, parmezan, origano i sol.Tikvice prvo uvaljajte u brašno, […]

LIJEČI SVE BOLESTI, OSIM SMRTI: Biljka Zapisana U Bibliji I Kuranu

Nigella sativa (poznata kao kim, crni kumin, čurokot ili kalinji) je jednogodišnja biljka iz porodice Ranunculaceae.……Poznata po svom plodu – crnom sjemenu koje se zove crni kumin (nemojte ga zamijeniti sa kuminom, Cumunum cyminum, koji možete pronaći skoro u svakoj trgovini).….Crni kim………. Jedna je od najpoznatijih biljaka u istoriji medicine. U drevnom Egiptu su ga […]