KUHANJE I SPREMANJE PARADAJZA ZA ZIMU!!

Sastojci
prijeko potrebno
po želji kg (80 kg ovaj put) paradajza
NIŠTA VIŠE

vrlo poželjno
1 što veći lonac (moj ima 49 l )
velika kuhača
1 dobar izvor jake vatre-plinski brener ili sl
boce/staklenke..

Priprema
paradajze operite..pa ga režite na komade pritom odstranjujući korijen/peteljku.. pomoć u ovom dijelu je dobrodošla..
s nekom od “u našim krajevima zbilja jadnom i nikakvom ponudom” pasirki spasirajte tako da dobijete čisti sok i meso (manje-više-jer nešto koštica uvijek pobjegne..)
sok i meso trpajte u lonac dok ga ne napunite, kuhajte u loncu s debelim dnom, na jakoj vatri, ne poklopljeno, uz povremeno miješanje do željene gustoće..

skuhala sam turu rijetkog -princeza je lijepila papiriće sa slovom -R- da tata može prepoznati-iako se kuži – i turu gustog pa ću kombinirati..
ne stavljam ništa od začina jer se naknadno može dodavati što vam paše, a ako ga želite piti onda imate čisti paradajzek!!
vrući paradajz nalijte u vruće boce/staklenke veličine koja vam odgovara, dobro začepite i posložite na neko mjesto gdje vam neće smetati 2-3 dana- boce poslažite jednu do druge i sve zašuškajte dekicama i jastucima i nek tako stoje dok se ne ohlade- na taj se način obavlja pasterizacija!
poslije umotajte boce u novinski papir ( da ostane lijepa crvena boja) i

čuvajte na hladnijem mjestu
staklovinje dobro operite i splahnite vrućom vodom, te stavite u pećnicu na 150°C da se dobro osuši !
dobar tek

Releated

ZA ŠTA SU KORISNE ČIJA SJEMENKE I KAKO IH KORISTITI?

One su neprevaziđen proizvod u cilju smanjenja težine, moćan su izvor kalcijuma, omega-3 masnih kiselina i antioksidanata.Konzumirajući ove sjemenke izgledaćete mlađe, postaćete energičnije i osjećaćete se mnogo zdravije i vitalnije. Ako još niste imali dodira sa tako fenomenalnim proizvodom kao što su sjemenke čija, ovaj članak će vam pomoći da upoznate sve njegove prednosti. Samo […]