Lice je ogledalo zdravlja: Što otkrivaju podočnjaci, crvenilo.

Na licu se sve vidi: kako nam radi probava, je li jetra preopterećena, je li došlo do neravnoteže hormona, je li nadbubrežna žlijezda pod velikim stresom, imamo li previše toksina u tijelu…

Pogledajte dobro svoje lice, ono vam ponekad želi nešto poručiti, kaže britanska nutricionistica Fiona Tuck.

Za oči se kaže da su ogledalo duše, a Fiona dodaje kako je lice ogledalo cijelog organizma. Na njemu se vidi je li u našem tijelu sve kako treba ili možda postoje određeni problemi.

TAMNI PODOČNJACI
Iako to može biti i genetsko nasljeđe, češće se radi o nezdravom načinu života – nedovoljnom unosu vode, lošem izboru hrane, životu pod velikim stresom, nekvalitetnom snu…

– Tamni podočnjaci mogu biti pokazatelj visoke razine toksina u tijelu i potrebe za čišćenjem sustava. Najjednostavnije je početi piti više vode – objasnila je u svojoj knjizi “The Forensic Nutritionist”.

Postoji razlika među tamnim kolutovima ispod očiju. Na primjer, ako su plavo crne boje, tada to može ukazivati da ste netolerantni na određenu hranu, prenosi Daily Mail.

Žuto smeđi podočnjaci pak otkrivaju neujednačen rad jetre ili žučni mjehur.

– Takvi krugovi mogu biti povezani s prehranom koja ima visoku razinu toksina iz okoliša, ili šećera, masnoće. Mogu nastati i nakon dugotrajne uporabe određenih lijekova ili narkotika. Ljudi koji konzumiraju velike količine brze hrane često imaju žuto smeđe promjene boje kože oko očiju – kaže nutricionistica.

Dodaje kako napuhane vrećice pod očima često otkrivaju visoki krvni tlak, a tamno smeđi kolutovi mogu ukazivati na poremećaje metabolizma željeza poput hemokromatoze.

Što je točno hemokromatoza pojašnjeno je u MSD medicinskom priručniku:

“Nasljedna bolest obilježena pretjeranim nakupljanjem Fe (željeza) s oštećenjem tkiva. Simptomi se ne javljaju prije nastupa organskih oštećenja, koja su često ireverzibilna. Javljaju se umor, hepatomegalija, brončana boja kože, gubitak libida, artralgije te znaci ciroze, šećerne bolesti ili kardiomiopatije. Dijagnoza počiva na mjerenju serumskog Fe i genetskoj analizi. Liječi se ponavljanim venepunkcijama.”

SUHE, ISPUCALE USNE
One mogu biti znak želučanog stresa.

– Ispucali uglovi usana i crvenilo znak su nedostatka hranjivih tvari, najčešće vitamina B te željeza ili cinka – kaže Fiona.

Dodaje kako treba piti više vode, jesti više fermentirane hrane, mesnih juha, cjelovitih žitarica i masne ribe. Njezina preporuka je, također, konzumirati manje šećera, prerađene hrane, alkohola, kravljeg mlijeka i glutena.

Releated

ČAK SU I LJEKARI OSTALI ZATEČENI: Ako prokuhate med i cimet u TAČNO ovoj razmjeri, za samo nekoliko dana riješićete se holesterola, prehlade i…

Najveća prednost kućnih lekova je ne samo da vam pružaju veliki broj lekovitih svojstava, već vam održavaju zdravlje. Pored ovih biljnih sastojaka za lečenje različitih bolesti, naučnici i doktori su i dalje zbunjeni fenomenalnim rezultatima Cimet i med su poznata kombinacija u kineskoj medicini koji potiču iz mnogih drevnih medicinskih tekstova. Oba sastojka imaju svojstva […]