Lisnato testo! Kupovno uvek može ali ja to nikad ne radim. Ovaj recept imam već jako dugo, naravno, od moje mame je

13015533_932173773562032_8434134278461941923_n
Sastojci
obično testo
200 gr brašna za kolače
5o gr margarina
1 dcl mleka
1 celo jaje
malo soli

masno testo:
15o gr margarina
100 gr brašna
malo soli
Priprema:
Obično testo:

U činiji izmešati brašno, omekšali margarin i so. Dodati jaje i malo više od pol deci mleka te izraditi mekano testo. Po potrebi dodavati ostatak mleka. Treba da se malkice lepi za prste. Na pobrašnjenoj dasci testo dodatno izradite rukama.Treba da ostane što mekanije. Stavite na stranu da odmori dok ne uradite masno testo.
Masno testo
U drugu činiju stavite omekšali margarin ( ne previše mekan), brašno i so i dobro izradite rukom ili mikserom u jednoličnu masu.

Izrada lisnatog testa
Na pobrašnjenu dasku stavite obično testo i razvaljajte ga u kvadrat što veće površine. Na dve trećine testa namažite masno testo. Preklopite prvo nenamazanu trećinu pa onda namazanu trećinu. Dobili ste traku koju treba malo razvaljati u dužinu i opet preklapati: prvo jednu trećinu pa onda drugu trećinu.
Poklopite činijom ili umotajte u foliju da se ne bi sušilo te ostavite 10 minuta da odmara na hladnom mestu. Odmoreno testo još jednom razvaljajte u kocku, preklopite na trećine istim redom kako je predhodno objašnjeno i pustite da odmori opet 10 minuta na hladnom mestu. Kada testo razvaljate treći put, ono je zapravo tek sada spremno za pečenje. Po želji pecite krempitu…
Posluživanje
Ova količina je dovoljna za dve kore za krempitu. A dali ćete napraviti kore za krempitu, šampitu ili ćete napraviti neko slano pecivo to zavisi samo od vas.
U svakom slučaju, budite strpljivi…vredi se potruditi.

Releated

ODLIČNI KRAŠULJCI

Sastojci200 g maslaca (ili margarina)20 dkg šećera4 kom jaja1 vrećica vanilin šećera50 dkg glatkog brašna1 vrećica praška za pecivo3 žlice čokolade u prahu20 dkg čokolade (nasjeckane na komadiće) Priprema1.Margarin i šećer miksati mikserom do pjene, dok se šećer ne razradi. 2.Nastaviti miksati i dodavati jedno po jedno jaje. 3.Dodati vanilin šećer. 4.Brašno i prašak za […]