LJUSKE OD JAJA svi bacamo, a itekako se mogu iskorisiti… 5 VRLO KORISNIH NAČINA KAKO ISKORISITI LJUSKE OD JAJA…

Ljuske od jaja naravno bacamo u smeće jer su neiskoristive, barem tako većina nas misl… Međutim, ljuske od jaja su izuzetno iskoristive i to na više načina. U ovom članku donosimo 5 načina kako da iskoristite ljuske od jaja i sigurni smo da ćete barem jedan način da prihvatite. Evo o čemu se radi:
1. Prirodni pesticid

Zdrobite ljusku jajeta i njome obložite krug oko biljki u vrtu, ljuska će je štititi od navale malih štetočina poput gusenica i puževa i delovaće poput prirodnog pesticida. Miris jajeta takođe će štititi prilaz nepoželjnih gostiju vrtu.

2. Čistač kamenca
Ljusku jajeta dobro usitnite, najbolje u kuhinjskoj krpi i lupajući drvenim valjkom. Zatim ljusku pomešajte sa sirćetom od jabuke i koristite kao abrazivno sredstvo za uklanjanje kamenca sa sudopera i posuđa.

3. Kuhinjsko pomagalo
Na dnu jajeta napravite rupicu od pola centimetra i nežno tresite dok kroz nju ne izađe sadržaj jaja. Ljusku operite pod mlazom mlake vode osušite i koristite kao kalup za izradu, na primer, čokoladnih jaja.
4. Najjeftiniji vodoinstalater

Nekoliko ljuski jajeta zdrobite i ubacite u odvod pa pustite vodu da teče. Pod mlazom će ljuska prolazeći kroz cevi na sebe pokupiti nečistoće i masnoće i ukloniti ih.
5. Dodatak ishrani kućnog ljubimca
Ljusku od jajeta stavite u rernu na pola sata pri temperaturi od 250 stepeni. Ljusku ohladite i prebacite u plastičnu kesicu sa zatvaračem i usitnite valjkom. Zdrobljenu smesu stavite u hranu svog psa, a to će mu naodknaditi kalcijum.