OPASNA ISTINA O VEGETI: Što se krije iza najomiljenijeg začina naših domaćica?

Vegeta je vjerojatno najzastupljeniji začin u našim kućanstvima. Nastao je davne 1959. godine. Podravka iz Koprivnica te davne godine na tržište je izbacila nešto što će zadiviti sve domaćice.

 

Osmislila ju je znanstvenica Zlata Bertl, danas poznatija kao “teta Vegeta”. Spoj je to sušenog povrća – poglavito mrkve, luka i celera. Začin je bio zamišljen kao dodatak za juhu.

U posljednje vrijeme mnogo se govori o dodacima u takvim proizvodima. Ni Vegeta nije ostala pošteđena iako je mnogima najdraži i neizostavan začin. Dakle, u Vegeti, osim spomenutog sušenog povrća nalazi se i velika količina soli – nje preko 50 posto te brojni aditivi, odnosno pojačivači okusa. Vegeta je prepuna tih pojačivača okusa.

Aditivi se dijele u tri kategorije: zelene, koji nisu opasni za ljudsko zdravlje; žute, koje bi trebalo konzumirati u manjim količinama; i crvene, koje bi trebalo izbjegavati pod svaku cijenu.

Najzastupljeniji aditiv u Vegeti jest vrlo štetni mononatrijev glutaminat MSG – pojačivač okusa i zamjena za sol – kojega se u Vegeti može naći čak oko 15%. Taj aditiv označen je crvenom bojom.

Ovaj aditiv uzrokuje brojne tegobe. Od migrena, pogoršanih simptoma astme, pa sve do izazivanja mučnine, tjeskobe, pojačanog lupanja srca, bolova u prsima, nadutosti, žeđi, hladnog znoja, pa i alergijskih reakcija. U velikim količinama može dovesti do odumiranja živčanih stanica, a to se pak povezuje sa nastankom Allzheimerove, Parkinsonove, Huntingdonove bolesti.

MSG je zabranjen u dječjoj hrani.

Nedavno je Podravka izbacila na tržište i Vegetu Natur, no nažalost taj “natur” ne označava prirodno. Naime, Vegeta Natur sadrži kvaščev ekstrakt. Kvaščev ekstrakt umjetno je dobivena glutaminska kiselina koja tako izolirana “pojačava” slani okus. Ta glutaminska kiselina je neesencijalna aminokiselina, ali prirodna se nalazi u hrani te bi ju kao takvu trebalo i unositi u organizam i taj unos je pravilnom prehranom i više nego dovoljan.

Izvor: dnevno.hr

Releated

POMFRIT OD TIKVICA…Volim ih u svim varijantama, ali ove su mi naj,naj…

Sastojci1 tikvica1 šalica krušnih mrvica½ šalice sira parmezana1-2 jaja (ovisno o veličini)1 žličica origana1 žličica soliulje za prženjemalo brašna (za paniranje) PripremaTikvice operite pa im odrežite krajeve i narežite ih na štapiće (kao krumpir za pomfrit)jaje posebno istucite u jednoj posudi, a u drugoj izmješajte krušne mrvice, parmezan, origano i sol.Tikvice prvo uvaljajte u brašno, […]

LIJEČI SVE BOLESTI, OSIM SMRTI: Biljka Zapisana U Bibliji I Kuranu

Nigella sativa (poznata kao kim, crni kumin, čurokot ili kalinji) je jednogodišnja biljka iz porodice Ranunculaceae.……Poznata po svom plodu – crnom sjemenu koje se zove crni kumin (nemojte ga zamijeniti sa kuminom, Cumunum cyminum, koji možete pronaći skoro u svakoj trgovini).….Crni kim………. Jedna je od najpoznatijih biljaka u istoriji medicine. U drevnom Egiptu su ga […]