OPREZ! OPASNO PO ŽIVOT: LIJEK KOJI IZAZIVA SRČANI I MOŽDANI UDAR U SLOBODNOJ PRODAJI DILJEM!

5-2

 

Godišnje se u svijetu i kod nas ispisuje milione recepata za lijek protiv bolova, za koji je sada pouzdano utvrđeno da dramatično povećava rizik od srčanog ili moždanog udara – sa vrlo čestim smrtnim ishodima.

 

Diklofenak se koristi za ublažavanje artritisa, bolova u leđima, gihta i drugih sličnih medicinskih stanja, no studije su pokazale da je riječ o daleko najrizičnijem lijeku ove vrste, koji rizik od srčanog ili moždanog udara povećava za 63 posto – pišu mediji u Velikoj Britaniji

Rizik je gotovo identičan kao kod lijeka Vioxx (Rofecoxib), koji je povučen iz prodaje širom svijeta 2004. godine, zbog kardiovaskularnog rizika. Autori najnovije studije kažu da diklofenak treba zabraniti ili strogo ograničiti u uporabi.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH obaviještena je o riziku korištenja lijeka “diklofenak”, za koji su britanski stručnjaci zatražili svjetsku zabranu jer povećava rizik od infarkta za 50 posto!

Direktorka ove agencije Nataša Grubiša kazala je, kako je citira Dnevni avaz, da ovog lijeka u BiH ima te da se u većini slučajeva “diklofenak” koristi za ublažavanje reumatskih tegoba, trenutnih bolova kao i kod problema s artitisom.

– Dobili smo obavještenje o zabrani koju su tražili britanski stručnjaci i mi ćemo, naravno, postupiti prema preporukama Evropske agencije. Dosta proizvođača ima registriran ovaj lijek u različitim farmaceutskim oblicima, u gelu i tabletama različite jačine. Mislim da je uveliko zastupljen, ima ga i u bolnicama, domovima zdravlja – navela je Grubiša.

 

Ona dodaje da nije bilo prijavljenih neželjenih reakcija, ali da ovaj lijek ima dosta nuspojava i da su svi navedeni u uputstvu za upotrebu.

– Ne mogu reći da će lijek biti povučen iz prodaje, ali svakako ćemo postupiti onako kako evropsko tržište bude uradilo. Farmaceut je dužan upozoriti pacijenta na način uzimanja lijeka i koliko dugo ga može koristiti – pojasnila je Grubiša, dodajući da će stupiti u kontakt s nadležnim organima iz Centra za praćenje neželjenih dejstava u švedskoj Upsali.

Doktori pod pritiskom farmaceutske industrije

U pregledu studije o lijekovima za ublažavanje bolova, koja je uključila i ibuprofen koji je na dosta lošem glasu, koautorka dr Patricia McGettigan, kazala je da od svih ispitivanih lijekova upotreba diklofenaka najrizičnija, što je čvrsto dokumentovano – a sumnja se da su doktori pod pritiskom farmaceutske industrije prepisivali ovaj lijek iako postoje jednako efikasni, a mnogo sigurniji lijekovi poput naproxena.

Izvor: nezavisne.com

Releated

Brze Krofne Iz Rerne: Narastu Ogromne, Bez Prženja U Dubokom Ulju!

Sastojci -70gr putera-125 gr mleka-125gr vode-2 komada jaja-1 kesica vanilin šećer-500gr glatkog brašna-malo soli-55gr otopljenog putera za premazivanje krofniPriprema Kvasac pomešati sa brašnom, vanilinim šećerom. dodati jaja, vodu, mleko i rastopljen puter, pa umesiti fino mekano testo. Testo ostaviti da se uduplaKada je testo fino poraslo pristupiti razvijanju, testo razviti ne baš tanko malo deblje […]

RUČAK ZA 5 MINUTA: Ovo Je Recept Koji Je Zaludio Svijet

Ako nemate ideju šta da napravite za svoje bližnje, možda vas baš ovaj recept inspiriše.Krompir dobro operite pa pod korom skuhajte. Očistite ga i dodajte maslac, jaja, so i malo bibera pa dobro umutite sve kao da pravite pire. Da se smjesa zgusne, dodajte brašno pa umjesite čvrsto tijesto.Dodajte još brašna, ako se tijesto lepi […]