Originalni recept za ćevape: kako da sami napravite meso za ćevape i pljeskavice? (VIDEO)

Majstori recept za originalne ćevape žele da čuvaju kao tajnu – ali vam mi otkrivamo te tajne!

Ćevap je postao tradicionalno jelo u BiH i Srbiji, nakon što je preuzet iz Otomanske imperije. Svakako da postoje varijacije u vrstama mesa koje se u njemu koriste, kao i recepturama. Razlikuju se po načinu pripreme i serviranja, u zavisnosti od mesta gde se pravi.

Trebalo bi da se koristi miks mesa, a osnova je junetina u koju može da se doda ovčetina ili jagnjetina. Bez obzira na to što se negde u Srbiji upotrebljava i svinjetina – ima stavova da svinjsko meso nema šta da traži u pravom ćevapu.

Na početku su se navodno ćevapi pravili samo od ovčijeg mesa, pa se vremenom zbog prihvatljivijeg ukusa za gradsko stanovništvo desila promena i ćevap počeo da se pravi od mešavina mesa. Popularna je na primer kombinacija 70% junetine i 30% ovčijeg mesa – ali ni ona nije pravilo.

Ono što jeste pravilo je da meso koje se koristi za ćevape nikako ne sme da bude nemasno. Kada je junetina u pitanju, idealno je koristiti kvalitetne masnije delove, poput mesa sa rebara i vrata. A priprema je jednostavna – samo počnite na vreme jer meso mora da odstoji!

Pogledajte u našem video-klipu ispod, kako da napravite meso za ćevape i pljeskavice:

Preuzeto sa: telegraf.rs

Releated

Kocke S Višnjama I Kremom Od Vanilije

SastojciBISKVIT X2:3 bjelanjka70g. šećera1/2 vrećice bourbon van.šećerakorica od pola manjeg limuna30ml. ulja20ml. vode60g. brašna20g. gustina1 žličica praška za pecivoKREMA OD VANILIJE:700ml. mlijeka100g. šećera6 žumanjaka2 vrećice pudinga od vanilije2 vrećice vanilin šećera1 žlica gustina150g. bijele čokolade150g. maslaca ili margarina1 velika žlica milerama ili kis.vrhnjaNADJEV OD VIŠANJA:250g. ocijeđenih višanja iz kompotasok od višanja iz kompota(da bude 500ml.tekućine)5-6 […]

Lešnik Štanglice

SastojciKora4 belancetaprstohvat soli80 g secera20 g brasna80 g pecenih, mlevenih lesnikaFil8 zumanaca120 g secera50 g brasna170 g mleka90 g cokolade za kuvanje110 g puteraOstalo30-ak g pecenih, mlevenih lesnika Priprema1.U belanca dodati prstohvat soli i dobro umutiti. Polako dadavati secer i dalje mutite dok ne dobijete cvrst sneg. Iskljuciti mikser. Lagano dodati mlevene, pecene lesnike i […]