OVO JE HRANA SA OPASNIM OTROVIMA: OD OSTATAKA GOVEDA I PILIĆA NASTADE PAŠTETA!

1 (4)

 

Uz malo hemijskih dodataka i pojacivaca ukusa (sa oznakom E), dobila su se jela kojima se hrane mnogi. Međutim, znate li koliko zapravo toksina ima u polugotvoj i gotovoj hrani koju jedete?

Gotovo da ne postoji industrijski proizvedena namirnica koja u sebi ne sadrži neku od supstanci sa oznakom E, odnosno neki od emulgatora, stabilizatora, konzervanasa, zaslađivača, veštačkih boja, pojačivača ukusa, ili nekih drugih aditiva. Svi ovi dodaci nose oznaku E, što znači da je data supstanca “zvanično” prošla proceduru provjere zdravstvene ispravnosti.

 

Pin on Pinterest

Treba napomenuti da nisu svi aditivi koji nose oznaku E štetni za zdravlje, a i to da procedure provere zdravstvene ispravnosti nisu iste u svim zemljama, pa se tako na tržište može provuci neki od proizvoda koji ne biste htjeli da kupite.

Izdvajamo spisak stetnih aditiva:

 

E102, E110, E122, E123, E127, E131, E132, E133, E142, E150, E151,E153, E154; E171, E173, E210, E220, E223, E232, E249, E250, E284, E285, E310, E311, E312, E320, E321. E308, E407, E472, E473, E512, E553, E620, E621, E622, E626, E942, E950, E951, E952, E954, E1440, a evo i zašto bi bilo dobro da ovaj spisak imate kod sebe prilikom kupovine:

 

Čak i kada su u pitanju supstance koje su prošle provjeru zdravstvene ispravnosti, postoji ograničenje u kojoj količini one smeju biti prisutne u nekoj namirnici. Međutim, broj proizvoda koji na sebi imaju podugačak spisak aditiva sve je veći, pa je i njihovo unošenje u organizam povećano, a prekomjerno konzumiranje različitih aditiva može dovesti do različitih oboljenja ili disfunkcije različitih organa.

Paštete, salame i hrenovke proizvode se od životinjske kože, njuški, repova, ušiju, žlijezda, iznutrica, papaka… Priče o tome stare su vjerovatno koliko i mesna industrija.

Čovjek u prosjeku unese u organizam pet do šest kilograma aditiva godišnje.

Mnogi aditivi neće ostaviti štetne posljedice po vaše zdravlje, međutim neke namirnice sadrže veoma veliki broj takvih dodataka, pa bi takve namirnice trebalo izbjegavati. To su uglavnom suhomesnati proizvodi, gazirana pića, razni slatkiši, žvake, lijekovi, multivitaminski sokovi, začini…

VOLITE SLATKO A DRŽITE DIJETU?

Neki od dijetalnih proizvoda sadrže vještačke zaslađivače poput aspartama ili acesulfama K, koji su 200 do 600 puta slađi od šećera, i trebalo bi ih izbjegavati, po cijenu čak i da pretjerate s kalorijama i nabacite koji kilogram viška.

ALI, VIRŠLE SU TAKO UKUSNE!

Dok emulgatori služe kao stabilizatori, većina aditiva je tu da bi poboljšali ili pojačali ukus. U neke viršle se, na primjer, dodaje pojačivač ukusa mesa, što govori o tome koliko mesa zapravo ima u viršlama. Jedan od najopasnijih pojačivača ukusa može se pronaći upravo u viršlama, ali i u drugim mesnim prerađevinama. To je mononatrijum glutaminat, sa oznakom E621, a zovu ga još i ”ukusni otrov”. Negova upotreba može izazvati mučninu, glavobolju, vrtoglavicu, lupanje srca ili promjene krvnog pritiska.

Releated

LIJEČI SVE BOLESTI, OSIM SMRTI: Biljka Zapisana U Bibliji I Kuranu

Nigella sativa (poznata kao kim, crni kumin, čurokot ili kalinji) je jednogodišnja biljka iz porodice Ranunculaceae.……Poznata po svom plodu – crnom sjemenu koje se zove crni kumin (nemojte ga zamijeniti sa kuminom, Cumunum cyminum, koji možete pronaći skoro u svakoj trgovini).….Crni kim………. Jedna je od najpoznatijih biljaka u istoriji medicine. U drevnom Egiptu su ga […]

Utrljati Na Bilo Koji Ožiljak, Bore Ili Mrlje Na Vašoj Koži I Gledajte Kako Sve Nestaje U Samo Nekoliko Minuta

Glavni sastojak ovog nevjerojatnog rješenja je med, slatki prirodni nektar proizveden od strane pčela koji će poticati protok u vašoj koži i poboljšati vašu kožu, osim raznih drugih zdravstvenih prednosti koje mogu poboljšati opće zdravlje. Maska za lice može se koristiti protiv akni, fleka i ožiljaka na licu i može se lako pripremiti. Evo kako: […]