Ovo je jedini pravi način kako trebate da uzgojite BIJELI LUK: Nikada veći urod nećete imati…

Bijeli luk možemo da saditi u dva perioda, jedan od njih je proljeće, dok je drugi u jesen.

Među njima nema velike i vidljive razlike, samo što je bijeli luk koji se posadi u jesen krupniji i veći od onog što se posadi u proljeće, ali su čehna sitnija.

 

Neposredno prije sadnje potrebno je da radite dezinfekciju, te kada sadite obratite pažnju da čehno bude postavljeno uspravno, s tim što peta treba da bude okrenuta prema dole, dok vršni dio prema gore , odnosno prema površini.

luk1

Nipošto nemojte naopako da okrenete, jer se nova glavica neće moći kako treba razvijati.

Prije početka sadnje trebate dobro da pripremite zemljište u kojem ćete saditi, te se ono u jesen sadi u dubini od oko 4 centimetra, dok se u proljeće sada i u dubinu od 2-3 centimetra.
Možete da sadite u lijehice, ali i u trake. Najbolje vrijeme da sadite jeste u martu ili u oktorbu, iako ima mnogo ljudi koji ga sada u aprilu.

luk2

Ne postoje neki posebni uslovi koje bijeli luk zahtijeva, samo je neophodno da uradite kalcizaciju. Prema riječima stručnjaka preporučljivo je da koristite oraganske hranljive materije, kako biste poboljšali njihov rast.

Možete ga vaditi iz zemlje u junu što se tiče jesenje sadnje, dok se proljetnja sadnja vadi u avgustu.

luk

Preuzeto

Releated

LIJEP IZGLED JOŠ LJEPŠI UKUS – Karpati !

Sastojci kora:2 dcl vodeprstohvat soli125 grama maslacašolja od 2 dcl brašna5 jajaKrema 1:1 l mlijeka3 pudinga od vaniliješolja od 2 dcl šećera250 grama maslacaKrema 2: 500 ml vrhnja za šlagVoćna krema:jagodemalineborovnicemalo šećera2 kašike gustinaPriprema kore:Stavite vodu sa malo soli i maslaca da prokuha, dodajte brašno i stalno miješajte da se nestvore grudvice. Kad se tijesto […]