POPRSKAO JE OCATOM BILJKU A KADA VIDITE RAZLOG SIGURNO ĆETE PROBATI OVAJ TRIK U VAŠEM VRTU!

 

 

 

Razne hemikalije i toksini su sigurno zadnja stvar koju želite da se nalazi u vašem vrtu i sigurno ne želite da njima hranite vaše biljke.

Iako su veoma jeftini, pesticidi i gnojiva su izuzetno loši za okolinu a da ne spominjemo njihov uticaj na naše zdravlje. Ocat je fenomenalan izbor za sve vrtlare koji žele siguran i prirodan proizvod.

Ostat ćete iznenađeni kada vidite šta sve u vrtu možete uraditi sa bijelim ocatom. Ovo je nekoliko koristi ocata u vašem vrtu koje ćete sigurno probati:

Štetočine

Glodavci, puževi, psi, mačke izečevi mrze miris ocata. Samo popršćite bijelog ocata oko vašeg bilja i ni jedna štetočina ga više neće ugoziti. Možete i potopiti staru majicu u ocat pa stavit na kolac da visi oko vrta.

Glineni lonci – čišćenje

 

 

Glineni lonci odlično zadržavaju vlagu tla te štite korijen biljke tokom vrućih ljetnih dana, ali oni imaju tendenciju da apsorbiraju kalcij, minerale i so iz vode i gnojiva i to ih čini da izgledaju neprivlačno.

Očistite vaš lonac od ostataka pa ga umočite u otopinu koju ćete napraviti od šolje ocata i 3-4 šolje vode. Neka lonac ostane u otopini nekih 30 minuta

 

 

Tjera mrave

Bijeli ocat je najbolji organski insekticid. Samo poprskati područja gdje se nalaze mravi i oni će nestati u trenu. Nakon par dana poprskati opet i sigurno da ih više nećete uočiti.

Uklanjanje korova

Poprskati ocat na zidove ili betonsku stazu i tako ćete se riješiti dosadnog korova a vaš vrt će izgledati uredno.

Duže trajanje rezanog cvijeća

U vazu gdje ćete držati cvijeće, u vodu dodajte 2 kašike ocata i kašičicu šećera. Stavite vaše cvijeće i mijenjajte vodu svaka 3-4 dana.

Oslobodite se vrtnih kukaca

Kombinirajte tri dijela vode, jedan dio octa i kašičicu sredstva za pranje posuđa u raspršivaču. Protresite sadržaj, i poprskajte svoj vrt.

Uklonite hrđu sa vrtnog alata

Koristiti nerazrijeđen ocat na svom alatu. Možete poprskati ili umočiti alat u ocat na nekoliko minuta, a zatim dobro isprati.

Releated

Brze Krofne Iz Rerne: Narastu Ogromne, Bez Prženja U Dubokom Ulju!

Sastojci -70gr putera-125 gr mleka-125gr vode-2 komada jaja-1 kesica vanilin šećer-500gr glatkog brašna-malo soli-55gr otopljenog putera za premazivanje krofniPriprema Kvasac pomešati sa brašnom, vanilinim šećerom. dodati jaja, vodu, mleko i rastopljen puter, pa umesiti fino mekano testo. Testo ostaviti da se uduplaKada je testo fino poraslo pristupiti razvijanju, testo razviti ne baš tanko malo deblje […]

RUČAK ZA 5 MINUTA: Ovo Je Recept Koji Je Zaludio Svijet

Ako nemate ideju šta da napravite za svoje bližnje, možda vas baš ovaj recept inspiriše.Krompir dobro operite pa pod korom skuhajte. Očistite ga i dodajte maslac, jaja, so i malo bibera pa dobro umutite sve kao da pravite pire. Da se smjesa zgusne, dodajte brašno pa umjesite čvrsto tijesto.Dodajte još brašna, ako se tijesto lepi […]