“Psihičko blagostanje majke je najveći zadatak oca!” – 14 savjeta slavnog pedijatra

Psihičko blagostanje majke koja vodi brigu o djetetu je najveći zadatak za oca. Tata je taj čija je obveza da rješava probleme s rodbinom i susjedima…

 

Evgeniy Komarovsky jedan od najpoznatijih i najpriznatijih pedijatara na teritoriju bivšeg SSSR-a. Doktor je medicinskih znanosti, televizijski voditelj i autor 15 knjiga o njezi djeteta. Na vrlo razumljiv način izlaže dragocjene informacije o zdravlju i odgoju djece, zbog čega uživa poštovanje mnogih roditelja.
Odabrali smo 14 citata pedijatra dr Komarovskog čiji su savjeti pomogli tisućama ljudi:
1. 100% odraslih stanovnika zna kako se prave djeca, ali 99,9 posto ne zna kako se stvaraju ljudi.
2. Psihičko blagostanje majke koja vodi brigu o djetetu je najveći zadatak za oca. Tata je taj čija je obveza da rješava probleme s rodbinom i susjedima.

3. Sretno dijete je prije svega dijete koje je zdravo, a tek potom dijete koje umije čitati i svirati violinu.
4. Sretno dijete je dijete koje ima i mamu i tatu, koji pak imaju vremena ne samo da vole dijete nego da vole jedno drugo.
5. Ni veliki broj ni dobar glas pedijatara neće riješiti zdravstvene probleme djeteta. To je nemoguće prije svega zato što njegovo zdravlje u daleko većoj mjeri ovisi od mame i tate nego od svih pedijatara zajedno.
6. Dijete nikom ništa nije dužno.
7. Osobno, kada mi dolaze roditelji boležljive djece, često savjetujem da nabave psa. Zato što je pas realan razlog da natjera roditelje da dva puta dnevno izvedu i dijete u šetnju.

8. Ako je vaše dijete cijele godine bilo boležljivo, ako nije trčalo, odlazak na selo (možda svega 30 km od grada raste šuma i teče rijeka), može imati bolji učinak na njegovo zdravlje nego ljetovanje na Sredozemnom moru pa neka je i hotel s pet zvjezdica.
9. Dijete i treba baš takvo biti – mršavo i aktivno.
10. Siguran sam u to da se većina djece rađa zdrava, ali da im zdravlje narušavaju … roditelji i medicinski radnici.
11. Kada se rodi beba – čovječji mladunac – ono je biološko stvorenje… Zato je osnovni zadatak u prvoj etapi života da se držimo biologije da bismo kasnije prešli na razvoj sociologije.
12. Suština i ideologija jednokratnih pelena sastoji se u sljedećem: djetetu pelene nisu potrebne! Nego su potrebne majci!

13. Sreća i zdravlje obitelji su najvažnije. Obitelj se treba ponašati ne shodno interesima djeteta već shodno interesima obitelji. Ja ne mogu zamisliti da moje dijete dobije čokoladu i da je ne podijeli na četiri dijela.
14. Što je najvažnije: ti nisi centar svemira. Mi kao obitelj – to je “centar” svemira. Dobri ljudi uvijek, svuda i prema svima su dobri. Podijeli sve dobro: raspoloženje, hranu, stvari. Ne kukaj.
detinjarije.com

Releated

ODLIČNI KRAŠULJCI

Sastojci200 g maslaca (ili margarina)20 dkg šećera4 kom jaja1 vrećica vanilin šećera50 dkg glatkog brašna1 vrećica praška za pecivo3 žlice čokolade u prahu20 dkg čokolade (nasjeckane na komadiće) Priprema1.Margarin i šećer miksati mikserom do pjene, dok se šećer ne razradi. 2.Nastaviti miksati i dodavati jedno po jedno jaje. 3.Dodati vanilin šećer. 4.Brašno i prašak za […]