Riješite se gljivica na noktima uz pomoć sirćeta i sode bikarbone!

noge640x400

Gljivice na nogama i noktima su najčešće posljedica vlage, plijesni ili kvasca, a nerijetko su bolne i neugodne. Bijela ili žuta mrlja na vrhu nokta je najčešće prvi stepen infekcije noktiju to jest gljivica. One s vremenom mogu mijenjati oblik i boju, a nokat se može početi i listati što može biti vrlo neugodno. Bez liječenja, gljivica se najčešće ne možemo riješiti, a ono što vjerojatno niste znali je da je soda bikarbona jedan od domaćih djelotvornih lijekova za gljivice.

Kako iskoristiti sodu za pomoć kod gljivica?

Mješavina sode i sirćeta je dobra upravo zato što soda bikarbona nije fungicidna, što znači da neće ubiti gljivice, ali će spriječiti njihovo širenje i rast, dok sirće koristimo kako bismo ubili gljivice.

Trebaće vam:
4 do 5 kašika sode bikarbone
1 šoljica bijelog ili jabučnog sirćeta
voda
posuda za natapanje nogu
papirni ubrus

Pomiješajte jednu šoljicu sirćeta u vodi koju ste prethodno ulili u posudu za natapanje nogu. Natapajte oko 15 minuta, a zatim osušite papirnim ubrusima. Ponovite to još jednom, ali ovaj put dodajte 4 do 5 kašika sode bikarbone.
Ponovite više puta dnevno, po dva puta bez i sa sode bikarbone. Ideja ovog postupka je ta da će sirće prvo uništiti gljivice, a soda će spriječiti njihov daljnji rast i širenje.

Releated