ŠTA VAŠEM TIJELU ČINI SAMO JEDNA CIGARETA: Srce ubrzava, želudac pati, a užasno je i ono što se događa mozgu!

Ako niste, ni nemojte počinjati. A ako ste već počeli, prestanite što prije. Evo što samo jedna cigareta čini vašem tijelu.

 

Kad osoba počne pušiti, ne samo da si otvara put ka razviju cijelog niza hroničnih bolesti već si izaziva brojne simptome za koje nije ni svjesna da se događaju u njenom tijelu, prenosi “Net“…

Samo jedna cigareta može vam odmah začepiti sinuse, izazvati žarenje u želucu te ubrzati puls i povećati krvni tlak. Čak i vaš mozak osjeti posljedice te prve cigarete te u roku nekoliko sekundi od gašenja cigarete osjeća apstinenciju.

Evo šta se tačno događa u svakom dijelu vašeg tijela kad zapalite cigaretu.

1. Prvi dim mijenja vaš sljedeći udisaj

Pušenje praktično simulira astmu. Naime, prvi simptomi astme su bronhospazmi do kojih dolazi kad se naglo stisnu mišići oko dišnih puteva. To može dovesti do zadihanosti i gubitka zraka kod astmatičara, a upravo se to događa i pušačima. Što dublje dim ulazi u vaš dišni sistem, to veću štetu čini.

Ova demonstracija s kuglicama vate dosta dobro prikazuje što se događa našim plućima zbog dima. Iako je naše tijelo ipak otpornije od kuglica vate, ova demonstracija nije daleko od istine.

Sluz u plućima pomaže nam da spriječimo prolazak svega onoga što tamo ne bi trebalo biti, uključujući i dim, ali kad sluz postane pregusta, ona nam otežava disanje. Dim ujedno paralizuje i prirodne filtre. Znate onaj teški pušački kašalj ujutro? To vaše tijelo pokušava izbaciti toksine koju je sluz nakupila.

2. Prvi dim ubrzava rad srca

Dim cigarete utiče na mehanizam razgradnje masnoća u našem tijelu te zbog toga naše srce počinje raditi jačim intenzitetom. Nikotin, naime, ometa razgradnju LDL, odnosno lošeg kolesterola te se te loše masnoće nastave slobodno kretati krvotok gdje zatim stvaraju nakupine koje mogu začepiti žile.

Osim toga, nikotin je jak stimulans te ubrzava puls svakome ko ga na bilo koji način unosi u organizam. Utvrđeno je da pušači imaju oko 3 otkucaja srca u minuti više od nepušača.

Ako srce kuca brže, odnosno ako radi pojačanim intenzitetom, ono se brže “umori” što je povezano s brojnim iznenadnim smrtima, posebno kod mladih ljudi.

3. I mala doza nikotina sredit će vam želudac

Pušenje može gotovo odmah izazvati želučani refluks, odnosno, povrat želučane kiseline. Ta kiselina želucu je potrebna kako bi razgradio hranu na energiju koju naše tijelo koristi za normalne funkcije organizma. Želudac je obložen lužnatom tvari koja neutralizuje ovu kiselinu, a nikotin i duhanski dim čine tu lužinu, rekli bismo, manje lužnatom. Stoga ćete vrlo vjerovatno osjetiti žarenje u želucu.

Velike su šanse da ćete žarenje osjetiti sve do dvanaesnika jer dim cigarete slabi mišiće koji odvajaju želudac i dvanaesnik.

S obzirom na to da će vam u ovom slučaju želudac biti prezaposlen borbom s kiselinom teže će apsorbovati mikronutrijente poput vitamina C, E i folne kiseline zbog čega ćete se osjećati slabo i umorno.

4. Cigarete zatvaraju sinuse i podižu tlak u ušima

Sinusi su, poput pluća, obloženi sitnim dlačicama koji sprječavaju prolazak štetnih tvari. Duhanski dim remeti njihovu normalnu funkciju zbog čega se sluz gomila i u sinusima. U takvim uslovima podložni ste infekcijama i upalama.

Problemi sa sinusima dugoročno mogu rezultovati jakim glavoboljama i problemima s njuhom.

Duhan otežava i ušima da se normalno čiste same od sebe, a kad se ta funkcija poremeti u srednjem se uhu počne gomilati tekućina što može dovesti do bolnih upala.

5. Apstinencija počinje i prije nego što ugasite cigaretu

Mnogi pušači tvrde kako ih cigareta opušta i smiruje, ali naučna su istraživanja pokazala da vam čini upravo suprotno. Nikotin vrlo brzo dolazi do mozga i na trenutak opušta područje koje kontroliše emocije, prostornu orijentaciju i sposobnost planiranja. Ali, to traje svega nekoliko sekundi. Kad ovaj efekat popusti mozak se nađe u apstinenciji te nam izaziva osjećaj tjeskobe.

Svakim sljedeći dimom i svakom sljedećom cigaretom receptori za dopamin odumiru što znači da i kad napravimo nešto zbog čega bismo se trebali osjećati dobro, naš mozak to ne može procesuirati.

Releated

Brze Krofne Iz Rerne: Narastu Ogromne, Bez Prženja U Dubokom Ulju!

Sastojci -70gr putera-125 gr mleka-125gr vode-2 komada jaja-1 kesica vanilin šećer-500gr glatkog brašna-malo soli-55gr otopljenog putera za premazivanje krofniPriprema Kvasac pomešati sa brašnom, vanilinim šećerom. dodati jaja, vodu, mleko i rastopljen puter, pa umesiti fino mekano testo. Testo ostaviti da se uduplaKada je testo fino poraslo pristupiti razvijanju, testo razviti ne baš tanko malo deblje […]

RUČAK ZA 5 MINUTA: Ovo Je Recept Koji Je Zaludio Svijet

Ako nemate ideju šta da napravite za svoje bližnje, možda vas baš ovaj recept inspiriše.Krompir dobro operite pa pod korom skuhajte. Očistite ga i dodajte maslac, jaja, so i malo bibera pa dobro umutite sve kao da pravite pire. Da se smjesa zgusne, dodajte brašno pa umjesite čvrsto tijesto.Dodajte još brašna, ako se tijesto lepi […]