STUDIJE POKAZALE! – DEBLJANJE I UMOR – KUĆA VAM JE PUNA STVARI ZBOG KOJIH ŠTITNJAČA RADI SVE SPORIJE

Bez obzira na to koliko se trudite jesti organsko, vaše tijelo će svakodnevno doći u kontakt s nizom opasnih spojeva. Naučnici vjeruju da perfluorirane hemikalije – sastojci koji se naširoko koriste u proizvodnji tepiha, tkanina i kozmetike – dovode žene u veću opasnost od hipotireoze i drugih poremećaja.

 

“Studije provedene na životinjama i epidemiološka saznanja pokazuju da ti spojevi djeluju na funkciju štitnjače”, rekao je autor studije dr. Chien-Yu Lin iz bolnice En Chu Kong na Tajvanu.

“Međutim veza između PFC spojeva i funkcije štitnjače sad je prvi put dokazana u nekoj nacionalnoj reprezentativnoj studiji na odraslim ljudima”, pojasnio je.

PFC i hipotireoza

U studiji objavljenoj u stručnom magazinu “Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism”, dr. Lin i njegove kolege analizovali su podatke 1.181 učesnika u periodu od 2007. do 2010. godine.

Otkrili su da osobe koje imaju povišen nivo određenih PFC spojeva u krvi – perfluorooktanoata (PFOA), perfluorooktan sulfonata (PFOS) i perfluoroheksan sulfonata (PFHxS) – imaju manji nivo hormona štitnjače triiodotironina (T3) i tiroksina (T4). Zbog toga se kod žena počinje javljati blaga hipotireoza, stanje kod kojeg štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona, a to može dovesti do debljanja i umora.

Iako neki proizvođači najavljuju da će prestati upotrebljavati PFC spojeve, treba imati na umu da se oni raspadaju vrlo polako i treba im duže vrijeme da izađu iz tijela i okoliša. Osim na štitnjaču, negativno djeluju i na niz drugih organa, ističu naučnici.

Simptomi hipotireoze

Te osobe često imaju spore pokrete, umorne su, govore usporeno i dubljim glasom, te teško podnose hladnoću. I sposobnost koncentracije im može biti smanjena. Koža im je suha, blijeda i žućkaste boje. Zbog loše cirkulacije, pacijenti su naduti i otečeni, koža im je blijeda, usne znaju biti ljubičaste, a kosa i nokti lomljivi. Napredovanjem bolesti šake i stopala postaju zdepasti, lice okruglo, a jezik se povećava.

Releated

ODLIČNI KRAŠULJCI

Sastojci200 g maslaca (ili margarina)20 dkg šećera4 kom jaja1 vrećica vanilin šećera50 dkg glatkog brašna1 vrećica praška za pecivo3 žlice čokolade u prahu20 dkg čokolade (nasjeckane na komadiće) Priprema1.Margarin i šećer miksati mikserom do pjene, dok se šećer ne razradi. 2.Nastaviti miksati i dodavati jedno po jedno jaje. 3.Dodati vanilin šećer. 4.Brašno i prašak za […]