“VOLOVSKO SRCE”: Ponovo se vraća u naše bašte

 

Paradajz volovsko srce nenadmašan po ukusu, krupan, rozikast i nešto skuplji od običnog, proizvodi se manje, jer je osetljiv na transport i lagerovanje. Inače, ko ga jednom proba, druge sorte ovog povrća više ne smatra tako ukusnim. Domaćice znaju da je sok od njega najlepši. Uprkos tome, na pijacama Srbije teško ga je naći. Uglavnom ga domaćinstva gaje za svoje potrebe, a neznatni viškovi iz bašta završe na tezgi.

 

 

Ova sorta spada u najkrupnije i postoji pet vekova. U Evropu je donesen iz srednje i južne Amerike, za šta su zaslužni Španci. Do devedesetih u Srbiji gajen je uglavnom za potrebe domaćinstva na selu, ali ga je ukus preporučio. Brižljivo se čuvalo seme da bi se iduće godine ponovo zasejao.

Pre dve decenije, profesor dr Ivo Đinović “volovsko srce” je selekcionisao, platio taksu Komisiji za priznavanje sorti i tako seme ovog paradajza učinio pristupačnin svima.

– Unapredili smo ga, otporniji je na plamenjaču. U sebi ima manje vode, fantastičnog je ukusa, sadrži kompleksne šećere, aromatične materije i tanju koru u odnosu na druge sorte – kaže prof. Đinović.

 

Težina ploda sa kojim se professor susreo je – 1.130 grama, od koga su, kaže, napravili punu šerpu salate da se pojelo u slast i da je još i preostalo.

– Roze volovsko srce nema bele “armature” u sredini ploda od celuloznih vlakana kao što je to slučaj kod nekih drugih sorti, ali je osetljivo na bolesti, pogotovu u kišovitim godinama.Ako se plod rano ubere, onda je oko drške i kad uzri zelen, a kad previše sazri – puca. Zato su hibridne sorte mnogo ekonomičnije. One imaju od jednog roditelja kvalitet, a od drugog otpornost i čvrstoću – kaže prof. Đinović.

 

(Izvor: Novosti.rs)

Releated

Brze Krofne Iz Rerne: Narastu Ogromne, Bez Prženja U Dubokom Ulju!

Sastojci -70gr putera-125 gr mleka-125gr vode-2 komada jaja-1 kesica vanilin šećer-500gr glatkog brašna-malo soli-55gr otopljenog putera za premazivanje krofniPriprema Kvasac pomešati sa brašnom, vanilinim šećerom. dodati jaja, vodu, mleko i rastopljen puter, pa umesiti fino mekano testo. Testo ostaviti da se uduplaKada je testo fino poraslo pristupiti razvijanju, testo razviti ne baš tanko malo deblje […]

RUČAK ZA 5 MINUTA: Ovo Je Recept Koji Je Zaludio Svijet

Ako nemate ideju šta da napravite za svoje bližnje, možda vas baš ovaj recept inspiriše.Krompir dobro operite pa pod korom skuhajte. Očistite ga i dodajte maslac, jaja, so i malo bibera pa dobro umutite sve kao da pravite pire. Da se smjesa zgusne, dodajte brašno pa umjesite čvrsto tijesto.Dodajte još brašna, ako se tijesto lepi […]