Želite da uzgajate kikiriki kod svoje kuće? Pogledajte i kako!

Kikiriki je obogaćen raznim vitaminima i mineralima. Osim toga kikiriki je obogaćen i nezasićenim mastima, vlaknima i proteinima.

Sirovi kikiriki je najčešće i najzdraviji. Danas u svijetu postoje stotine različitih proizvoda sa kikirikijem.
Većina njih u sebi sadrži previše soli i previše nezdravih masnoća od prženja. Ako je kikiriki izložen visokim temperaturama, tada se smanjuju količine vitamina i minerala u kikirikiju.

 

Iako je sirovi kikiriki najzdraviji važno je da znate da je i prženi slani kikiriki poprilično hranjiv.
Ako želite da uzgajate kikiriki kod svoje kuće sve što vam treba je kikiriki u ljusci.
Uzmite jednu posudu sa vodom i u nju stavite kikiriki (količina je po vašoj želji). Veoma je važno da uzmete najzdraviji kikiriki, koji nije ni na koji način oštećen. Kikiriki ostavite u vodi čitavu noć.

 

Ako se ne pojave korjenčići možete ostaviti kikiriki u vodi i do dva dana.
Kada korjenčići dobro izrastu posadite ih u posudu sa zemljom. Neka ta posuda bude na dobro osvjetljenom mjestu.
Kada prestane da raste biljka je spremna za branje. Jednostavni biljku izvadite iz zemlje i na mjestu gdje je korijen biljke pojavit će se mnogi kikirikiji.

Releated

ODLIČNI KRAŠULJCI

Sastojci200 g maslaca (ili margarina)20 dkg šećera4 kom jaja1 vrećica vanilin šećera50 dkg glatkog brašna1 vrećica praška za pecivo3 žlice čokolade u prahu20 dkg čokolade (nasjeckane na komadiće) Priprema1.Margarin i šećer miksati mikserom do pjene, dok se šećer ne razradi. 2.Nastaviti miksati i dodavati jedno po jedno jaje. 3.Dodati vanilin šećer. 4.Brašno i prašak za […]