10 znakova da imate alergiju na gluten. Ne ignorišite ove znakove…

116 (1)

 

Više od 55 bolesti su povezani sa alergijom na gluten, protein koji se nalazi u pšenici, raži, ječmu i mnogim drugim stvarima. Procjenjuje se da 99% ljudi koji imaju ili nepodnošenje glutena ili siliak nikada se nije dijagnosticiralo.

Kako znati da imate alergiju na gluten?

Ako imate bilo koji od slijedećih simptoma to bi mogao biti znak da imate nepodnošenje glutena:

1. Probavni problemi kao što su plin, nadutost, proljev, pa čak i zatvor. Zatvor je osobito kod djece nakon što su jela gluten.

2. Keratosis pilaris, (također poznat kao “pileća koža ‘na poleđini vaše ruke). To može biti kao posljedica masnih kiselina i nedostatak vitamina, nedostatak sekundarne masti lošom apsorpcijom uzrokovanom oštećenjem crijeva od glutena.

3. Umor, magle u glavi ili osjećaj umora nakon jela obroka koji sadrži gluten.

4. Dijagnoza autoimune bolesti, kao što su Hashimotov tiroiditis, reumatoidni artritis, ulcerozni kolitis, lupus, psorijaza, skleroderma ili multipla skleroze.

5. Neurološki simptomi poput vrtoglavice ili osjećaja bivanja izvan ravnoteže.

6. Hormonska neravnoteža, kao što su PMS ili neobjašnjive neplodnosti.

7. Migrena glavobolje.

8. Dijagnoza kroničnog umora ili fibromijalgija.

9. Upala, oteklina ili bol u zglobovima, kao što su prsti, koljena ili kukovi.

10. Raspoloženje i amocije kao što su aneksioznost, depresija, promjene raspoloženja i ostalo.

Kako testirati alergiju na gluten?

Jedini i najbolji način kako bi se utvrdilo ako imate problema s glutenom je učiniti eliminacijsku dijetu i izbaciti ga iz svoje prehrane najmanje dvije do tri sedmice, a zatim ga ponovno uvesti. Imajte na umu da glutena je vrlo veliki protein, i može potrajati mjesecima, pa čak i godinama za brisanje iz svog sustava, tako da što ga duže možete držati iz svoje ishrane to bolje.

Najbolji savjet koji sam mogla podijeliti sa ljudima oko mene je da ako se osjećate znatno bolje bez glutena ili lošije kada ga ponovo uvedete, glutena je vjerojatno problem za vas. Kako bi dobili tačne rezultate iz ovog ispitivanja metodom morate uraditi eliminaciju 100% glutena iz prehrane.

Kako liječiti nepodnošenje glutena?

Izbacivanjem glutena 100% iz svoje prehrane znači 100%. Čak tragovi glutena iz unakrsne kontaminacije ili lijekova ili dodataka može biti dovoljno da uzrokuje imunološku reakciju u tijelu.

80/20 pravilo ili “ne jesti ga u našoj kući, samo kad smo vani” je potpuna zabluda. Članak objavljen u 2001 navodi da za one sa siliakom ili osjetljivosti na gluten samo jednom mjesečno je porastao relativni rizik od smrti za 600%.

Releated

ODLIČNI KRAŠULJCI

Sastojci200 g maslaca (ili margarina)20 dkg šećera4 kom jaja1 vrećica vanilin šećera50 dkg glatkog brašna1 vrećica praška za pecivo3 žlice čokolade u prahu20 dkg čokolade (nasjeckane na komadiće) Priprema1.Margarin i šećer miksati mikserom do pjene, dok se šećer ne razradi. 2.Nastaviti miksati i dodavati jedno po jedno jaje. 3.Dodati vanilin šećer. 4.Brašno i prašak za […]