Domaći mladi kravlji sir

Sastojci
5 l-10 l domaćeg kravljeg mlijeka, neprokuhanog

Priprema

1.
Procijedite mlijeko kroz gustu gazu.
2.
Mlijeko nalijte u širu posudu, najbolje emajliranu ili rostfrajnu, koja može u pećnicu. Svo posuđe,,gaza i pribor koji se upotrebljavaju u izradi domaćeg sira moraju biti savršeno čisti, ne smiju biti prani u deterdžentu, već u vreloj vodi, to je jako važno za kvalitetu i trajnost sira!
3.
Ostavite mlijeko na hladnom mjestu, ali ne u hladnjaku.
4.
Mlijeko stajanjem polako se kiseli, a na vrh isplivava, izdvaja se masnoća-vrhnje
5.
Kad se masnoća izdvojila, a to je otprilike za 24 sata, žlicom pokupite vrhnje u jednu zdjelu.
6.
Ne brinite se, točno će se lijepo razlikovati vrhnje od kiselog mlijeka, osim što je druge teksture tj.kremasto je, za razliku od kompaktnijeg kiselog mlijeka, druge je i boje, više je žućkasto.
7.
Uzmite nož i pravite rezove uzdužne i poprečne , tako da izrežete kompletnu masu na manje kockice. Ovdje napominjem da o veličini kockica ovisi i količina sirutke u njemu, ako su kockice veće i sirutke je više, a ako su manje i sirutke u siru je manje.

8.
Stavite posudu sa mlijekom u pećnicu, okrenite na 100°C, te je tako držite u zagrijanoj pećnici oko 1 – 1, 5 sat, ustvari dok ne ispliva sirutka gore a sir potone dolje
9.
Pojačajte vatru na 150°C, zatvorite još na petnaest minuta. Opet pojačajte na 200°C , pa nakon desetak, petnaest minuta izgasite. Pazite da ne ostavite duže i pregrijete, jer će onda sir biti suhlji i zrnat!
10.
Kad ste izgasili pećnicu, ostavite posudu u njoj da se hladi preko noći.
11.
Kad se sir ohladio, izvadite ga iz pećnice, mora biti potpuno hladno, prije nego se stavi u posudice, jer ako je sir topao u posudicama, on će biti kasnije kiseo.
12.
Ohlađeni sir sad rupičastom žlicom vadite iz posude i stavljajte u prikladne posudice za sir , pazeći pritom da ne lomite previše komade sira, neka se lijepo vide i listaju.

13.
Rukom lagano pritisnite sir, te tako iscijedite višak sirutke natrag u posudu.
14.
Stavite poklopce i spremite sir u hladnjak.
15.
Bez problema ovako pripremljen sir u hladnjaku može stajati 10 dana, pa i duže! (ali kod nas nema šanse..)
Posluživanje
Vrhnje koje ste odvojili morate malo pjenjačom umutiti da se dobro poveže i da se ne odvoji sirutka na dnu.
Vrhnje može kraće stajati i potrebno ga je upotrijebiti unutar 5 dana.
Od 5 l mlijeka, dobila sam 5 komada sira od pola kg, ne moram mjeriti, svaka zdjelica ima toliko, još sam dobila 1, 5 teglu od 700 gr vrhnja i 1, 5 l jako zdrave sirutke. Sve se ovdje može iskoristiti, jako je dobro i jako isplativo.
Inače u IM nema ovog sira, osim pakiranog, a moja ga djeca obožavaju, pa ja tamo kupujem domaće kravlje mlijeko po 6 kn za litar i pravim sama sir. Ako znadete koliko ovakav sir košta (između 12 i 15 kn/ za pola kg), sve je jasno.. fino, a jeftino, sam svoj majstor.

Releated

ODLIČNI KRAŠULJCI

Sastojci200 g maslaca (ili margarina)20 dkg šećera4 kom jaja1 vrećica vanilin šećera50 dkg glatkog brašna1 vrećica praška za pecivo3 žlice čokolade u prahu20 dkg čokolade (nasjeckane na komadiće) Priprema1.Margarin i šećer miksati mikserom do pjene, dok se šećer ne razradi. 2.Nastaviti miksati i dodavati jedno po jedno jaje. 3.Dodati vanilin šećer. 4.Brašno i prašak za […]