KAKO LIJEČITI URASLI NOKAT NA NOZI U KUĆNIM USLOVIMA!

Urasli nokat je hronično oboljenje kod kojeg iz različitih razloga dolazi do urastanja jedne,ili obe bočne ivice noktne ploče u kožu i meko tkivo bočne strane prstiju.

Postoje različite metode konzervativnog i hirurškog liječenja ove bolesti, ali u ranim fazama, prije nastajućih komplikacija, liječenje uraslih noktiju može se sprovesti u kućnim uslovima.

Da bi liječenje bilo uspješno, logično je da treba obezbjediti pravilan rast nokta, koji neće iritirati okolno meko tkivo prsta. Za to treba odraditi sljedeću proceduru:

  1. Napravite toplu kupku za stopala, da rasparite kožu i nokte. Možete je napraviti sa sodom ; 2-3 supene kašike sode bikarbone na 5 litara vode sa dodatkom soli, ili kupku sa hipermanganom (kalijum permanganat). Temperatura vode ne više od 37 stepeni.Pariti noge 15-20 minuta.2. Zatim pokušajte da odvojite ćošak uraslog nokta. Da biste olakšali ovu bolnu proceduru, uzmite komad flastera i jednom stranom zalijepite ga dobro na bočnu stranu prsta pored uraslog nokta, povucite ga u stranu i zafiksirajte na unutrašnju površinu nokta. Tako će ćošak bolnog nokta postati pristupačniji.vrosshii_nogot5
  2. Podignite kraj nokta uz pomoć manjeg štapića i pokušajte lagano utisnuti komadić vate ili gaze između nokta i mekog tkiva. Najbolje je da komadić vate prethodno umočite u jod, antibakterijsku mast ili čudo-melem.31
  3. Odgore stavite gazu, tretiranu istim sredstvom, i umotajte prst zavojem.
  4. Za 24 časa ponoviti proceduru. Vatu, gazu i zavoj promjeniti.
  5. Ponavljati 12-14 dana.

Postepeno, nokat će se podizati iznad mekog tkiva i polako će izaći iz njega.41
Ako prvih dana ne uspijete staviti komadić vate ispod nokta, stavite je na bočnu stranu prsta sa uraslim noktom, i obilno mažite antiseptičkim omekšavajućim sredstvom – listom aloe ili smjesom meda i luka (1 kašiku meda pomješati sa srednjom izrendanom glavicom luka). Uveče staviti na prst i zaviti, a ujutro oprati i probati podići nokat.

Važno je omekšati meko tkivo i svakodnevno mjenjati vatu (između tkiva i nokta). Nokat će rasti samo u visinu. Nakon postizanja efekta, isturpijajte oštre ćoškove(uglove) oslobođenog nokta.

Ubuduće, ne zaboravite pravilno raditi pedikir.21

Nije dozvoljeno samoliječenje uraslog nokta u kućnim uslovima, a pogotovu parenje stopala ako postoje znaci gnojnog zapaljenja mekog tkiva. U ovom slučaju obavezno potražite pomoć ljekara.

Izvor: uspesnazena.com

Releated

ODLIČNI KRAŠULJCI

Sastojci200 g maslaca (ili margarina)20 dkg šećera4 kom jaja1 vrećica vanilin šećera50 dkg glatkog brašna1 vrećica praška za pecivo3 žlice čokolade u prahu20 dkg čokolade (nasjeckane na komadiće) Priprema1.Margarin i šećer miksati mikserom do pjene, dok se šećer ne razradi. 2.Nastaviti miksati i dodavati jedno po jedno jaje. 3.Dodati vanilin šećer. 4.Brašno i prašak za […]