ŠTITE, ALI I ŠKODE: 3 neugodna problema za koja krivac mogu biti krajnici!

Krajnici ili tonzile su dio limfnog sustava te pomažu tijelu u odbrani protiv infekcija…

Rezultat slika za Å TITE, ALI I Å KODE: 3 neugodna problema za koja krivac mogu biti krajnici

Krajnici su prva linija odbrane od mikroorganizama prisutnih u zraku i drugih štetnih tvari, no ponekad se i ove loptice smještene u grlu mogu upaliti i uzrokovati zdravstvene probleme, a iduća tri su najčešća:

  1. Loš zadah

Prema podacima američke institucije National Institutes of Health, polovica svjetske populacije pati od lošeg zadaha. Devedeset posto slučajeva uzrokovano je problemima u samoj usnoj šupljini, poput loše oralne higijene ili protoka sline, ali loš zadah može biti i posljedica nakupljenih kamenaca na krajnicima koji se stvaraju kada se nakupine u krajnicima pretvore u kalcij. Krajnici su puni uglova i pukotina u kojim se skupljaju bakterije, mrtve stanice i sluz. Iz tih tvari zatim nastaju bijele formacije smještene u džepićima krajnika. Te naslage često sadrže sumpor koji uzrokuje loš zadah. Rješenje? Dobra oralna higijena poput četkanja zubi dvaput dnevno i grgljanje s antiseptikom može pomoći u uklanjanju nakupljenih naslaga.

  1. Bolno gutanje

U većini slučajeva kamenci na krajnicima su mali te ne uzrokuju nikakav osjećaj nelagode. Međutim, ako su kamenci veći to može učiniti gutanje bolnim. Ako su kamenci tvrdi poput kamenje, osoba može imati osjećaj stranog premeta u tijelu te osjećaj nelagode u grlu. Kada guta, osoba može imati osjećaj kao da u grlu ima iglu. Osjećate li bol pri gutanju, a niste alergični i nemate neki virus poput streptokoka, krivac za bol možda su veliki kamenci na krajnicima. Kamence možete probati otjerati revnim grgljanjem slane vode ili čak kašljanjem. Međutim, ako je riječ o većim kamencima vjerojatno ćete se trebati konzultirati s otorinolaringologom o laserskom uklanjanju kamenca.

  1. Hrkanje

Povećani krajnici mogu biti uzrok hrkanja. To se događa zato jer zbog povećanih krajnika zrak ne može normalno protjecati kroz dišne putove. Hrkanje može biti iritantno, ali zapravo nije štetno osim ako nije praćeno apnejom u snu kada tijelo tijekom spavanja dobiva manje kisika zbog pauza u disanju i blokade dišnih putova. Povećani krajnici češće su uzrok hrkanja kod djece, a 4 među 100 sredovječnih muškaraca i 2 među 100 sredovječnih žena pate od apneje u snu koja je uzrokovana povećanim krajnicima. Krajnici se mogu povećati uslijed nekih urođenih zdravstvenih stanja, kroničnih infekcija i drugih faktora. Ukoliko je stanje ozbiljno, liječnik može predložiti vađenje krajnika.

(Zadovoljna.hr)

Releated

ODLIČNI KRAŠULJCI

Sastojci200 g maslaca (ili margarina)20 dkg šećera4 kom jaja1 vrećica vanilin šećera50 dkg glatkog brašna1 vrećica praška za pecivo3 žlice čokolade u prahu20 dkg čokolade (nasjeckane na komadiće) Priprema1.Margarin i šećer miksati mikserom do pjene, dok se šećer ne razradi. 2.Nastaviti miksati i dodavati jedno po jedno jaje. 3.Dodati vanilin šećer. 4.Brašno i prašak za […]